© Laura Van Trijp

Architect Nicolas De Wispelaere wint de tweeëntwintigste editie van de Vlaamse Scriptiewedstrijd. In zijn thesis kaart hij het zwembadentekort in Brussel aan en toont hij drie ontwerpen voor nieuwe zwembaden in de hoofdstad. De Wispelaere zag de winst niet aankomen. “Ik ben overdonderd, dit was niet de bedoeling.”

Het is druk in muziekcentrum AMUZ in Antwerpen. Vanavond wordt de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs bekend gemaakt. Organisator SciMingo wil wetenschappers ondersteunen om hen zo maximaal te helpen communiceren naar het publiek. Met de Vlaamse Scriptieprijs organiseren ze intussen al sinds 2002 een wedstrijd om wetenschappelijk onderzoek toegankelijker te maken voor het grote publiek.

Thesis uit de kast

”Er zijn vijf prijsuitreikingen, maar de Vlaamse Scriptieprijs wordt pas helemaal op het einde uitgereikt,” kondigt host Jacotte Brokken aan.  De Vlaamse Scriptieprijs is bedoeld voor masterproeven. Het doel van de wedstrijd is om actuele, relevante masterproeven meer aandacht te geven. ”Er worden veel thesissen geschreven die  daarna in de kast belanden. Met deze wedstrijd probeert SciMingo, de organisator van het evenement, dat te vermijden.”

Dit jaar is het thema van de Vlaamse Scriptieprijs gaming. Tussen de uitreikingen door wordt een liedje uit een bekende game gespeeld door Malou Van den Heuvel en Yentl Tijssens, die samen een quatre-main duo vormen.

Tussen de uitreikingen van onder andere de Klasseprijs voor onderwijs en de Bachelorprijs worden filmpjes van drie minuten afgespeeld. Daarin leggen de kandidaten van de Vlaamse Scriptiewedstrijd het onderwerp van hun thesis kort uit.

© Laura Van Trijp

Te weinig zwembaden in Brussel

Terwijl de spanning in de zaal stijgt en de uitreiking van de Scriptiewedstrijd dichterbij komt, roept Jacotte Brokken de vijf kandidaten op het podium. Nina Szyf, Lore Van Acker, Marie Bruyndonckx, Nicolas De Wispelaere en Astrid Luypaert komen naar voren.

De proef van Lore Van Acker (master biochemie en biotechnologie) komt bekend voor. Zij was namelijk ook genomineerd voor de EOS prijs voor wetenschappen. Haar thesis gaat over de hersenbarrière en op welke manier ze ons kunnen beschermen tegen schadelijke cellen die voor neurologische aandoeningen kunnen zorgen.

Dan is het tijd om de winnaar aan te kondigen. De spanning is om te snijden. Nicolas De Wispelaere (Ingenieurswetenschappen: architectuur) wordt benoemd als de grote winnaar van De Vlaamse Scriptieprijs 2023. Zijn thesis gaat over het zwembadentekort in Brussel. Hij heeft in zijn onderzoek ontdekt dat Brusselse schoolkinderen amper acht uur per schooljaar gaan zwemmen. Zijn masterproef geeft drie mogelijke oplossingen voor het probleem. Zo zou bijvoorbeeld Piscine Nénuphar een mogelijke oplossing zijn. Dat is een tijdelijk mobiel zwembad dat door de straten van Brussel kan rijden.

 

 

Overdonderd

“Ik ben overdonderd, dit was niet de bedoeling. Dit was niet de verwachting. Ik was al enorm verrast dat ik bij de vijf laatste kandidaten was, dus om het te winnen is ongelofelijk”, zegt De Wispelaere.

Nicolas De Wispelaere is duidelijk onder de indruk van zijn winst. “Ik zwem zelf heel graag. Ik zocht een excuus om hierover te kunnen vertellen en  het zwembadentekort in Brussel was het perfecte beginpunt om daarover te schrijven. Het is wat groter geworden dan gedacht, maar het komt uit een passie.”

Met zijn thesis wil hij vooral het gesprek opstarten zijn in Brussel. De Wispelaere hoopt dat de Brusselaars erdoor geprikkeld worden en er uiteindelijk ook mee aan de slag gaan. “Ik ben afkomstig uit Brugge, maar heb altijd al een grote interesse in Brussel gehad. Het is een stad die niet af is en voor een architect is dat prikkelend, omdat er nog veelstaat te gebeuren. De zwembadproblematiek komt er heel hard naar boven. Het is iets dat al leeft, ik heb er gewoon mijn karretje aangehangen.”

Tijdens de uitreiking in AMUZ werden nog vier andere prijzen uitgereikt. De Bachelorprijs gaat naar Sarah Vanden Bremt die zich de vraag stelde of het wel nodig was om de navelstreng bij reanimatie van baby’s zo snel door te knippen. De Klasseprijs gaat naar Lara Roosens die een competentiedashboard ontwikkelde voor digitale ondersteuning van leerkrachten. De Eosprijs en mtech+prijs gaan beide naar Warre Clarys die een model ontwierp dat in de toekomst zou kunnen helpen om huidkanker op te sporen via warmtecamera’s. Eerder dit jaar won Gentiel Acar de NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als isolatiemateriaal.

 

 

 

vorige volgende