De grote politieke tenoren in Mechelen hebben de coalitiebesprekingen afgerond. Maar bij verkiezingen staan telkens ook jonge, vaak debuterende, politici op de verschillende lijsten. Enkele van deze nieuwbakken politici uit Mechelen vertellen over hun ervaring.

Hoewel namen als Marte Dens (Groen), Steffi Lauwers (Open VLD), Freya Perdaens (N-VA), Tarik Vanrompaey (sp.a) en Nils Vanstappen (CD&V) in Mechelen minder tot de verbeelding spreken, namen deze vijf jonge kandidaten met evenveel enthousiasme als hun ervaren collega’s Bart Somers of Caroline Gennez deel aan de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Niet verkozen, wat nu?

Over de eigen uitslag zijn de jonge politici allemaal erg tevreden. Toch wisten ze niet goed hoeveel voorkeurstemmen ze mochten verwachten, want op Marte na was het voor iedereen de eerste stembusslag. Marte spant dan ook de kroon met 464 voorkeurstemmen, op de voet gevolgd door Freya met 354 stemmen. Steffi heeft er 271, Nils 241 en Tarik 162. Freya had gehoopt op 80 voorkeurstemmen. Toen ze op 14 oktober de teller zag oplopen tot 354 moest ze dan ook even huilen: "Zoveel vertrouwen had ik echt niet verwacht. En dat doet natuurlijk enorm veel deugd."

Ondanks de goede resultaten is geen van hen verkozen in de gemeenteraad. Wat nu? Nils wil de komende jaren vast en zeker betrokken blijven bij de politiek in Mechelen. "Er zijn behalve de gemeenteraad nog andere wegen, zoals de jeugdraad, om aan politiek te doen. Ik heb trouwens het gevoel dat die gemeenteraad vooral een ingestudeerd toneeltje is tussen meerderheid en oppositie." Tarik heeft bij de partij gepolst of er misschien een zitje in de cultuurraad beschikbaar is. Freya en Marte zijn sowieso erg actief in de jongerenafdeling van hun partij. Dat zal de komende jaren zeker niet veranderen.

Waarom politiek?

Jongeren zouden vandaag niet meer met politiek bezig zijn. Het engagement van deze politici spreekt dat tegen. Maar waar komt dat engagement vandaan? Voor Marte ligt het nogal voor de hand. Haar moeder, Marina De Bie, is gepokt en gemazeld in de Mechelse gemeentepolitiek. Sinds 2008 is zij schepen voor Groen. "Ik kreeg het groene gedachtegoed en de Mechelse politiek van jongs af aan ingelepeld en rolde er op die manier dus vanzelf in", zegt Marte. De andere jonge kandidaten werden zo goed als allemaal gevraagd. Partijen zijn immers elke keer weer op zoek naar jongeren om op de lijst te staan.

Voor Steffi Lauwers liep het echter anders. Ze studeert politieke wetenschappen. Tijdens de vele discussies met medestudenten over de gemeenteraadsverkiezingen besloot ze samen met een vriendin 'om eens iets zots te doen' en op zoek te gaan naar een plaats op een lijst. Ze stuurde een e-mail naar Bart Somers en voor ze het goed en wel besefte, was ze kandidaat voor Open VLD. Steffi heeft er in ieder geval geen spijt van: "De ervaring die ik heb opgedaan tijdens de campagne is onvergetelijk. Ik hoop om binnen zes jaar opnieuw op de lijst te staan."

© 2012 - StampMedia - Lander Kennis


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 26/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 26/10/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 26/10/2012