De afvalrace van het bekende Radio1-duo Peeters en Pichal sloot op dinsdag 31 mei af met een grote opruimactie in Zelzate. Drie containers vol afval werden afgevoerd. Aansluitend stelde Vlaams minister voor leefmilieu Joke Schauvliege de nieuwe zwerfvuilcampagne 'Indevuilbak' voor.

Van maandag 23 mei tot vrijdag 27 mei nomineerden vijf bekende Vlamingen uit elke Vlaamse provincie een plek in hun provincie die overstelpt wordt door zwerfvuil en daarom een fikse kuisbeurt verdient. Uiteindelijk gaf de jury de Beneluxlaan in het Oost-Vlaamse Zelzate de bedenkelijke eer de afvalrace te winnen. In het midden van de laan ligt een groen terreintje waar naar hartenlust vuil gestort wordt. Dat mensen in staat zijn zowat al het mogelijke zomaar in de natuur te dumpen, bleek op de dinsdag 31 mei op de finale van de afvalrace.

Rolstoelen en computers

Tom Provost is met enkele collega's afgezakt naar Zelzate om het zwerfvuil in de Beneluxlaan aan te pakken. "Ik ben hier omdat ik me enorm druk maak over mensen die sluikstorten. Ikzelf zit veel in de wagen, maar in tegenstelling tot veel anderen kieper ik niet zomaar alles de straat op maar houd ik alles bij tot ik het in de vuilbak kan doen."

Gekleed in een fluovestje van Radio1 en bijhorende afvalknijper zijn Provost en zijn collega's de hele morgen in de weer. "Je vindt hier tv's, rolstoelen, computers,… Maar wat werkelijk alles slaat, is een groot springkasteel dat hier gedumpt werd."

Respons van de luisteraars

"We hadden twee containers besteld", zegt Sven Pichal die voor de live-verslaggeving vanuit Zelzate zorgde. "Maar we hebben nog een derde moeten laten komen omdat hier zo veel zwerfvuil is." Volgens Pichal zijn er in heel Vlaanderen plekken zoals deze. "En het houdt mensen ook bezig. We kregen enorm veel respons van onze luisteraars."

Dat veel van die luisteraars verwijzen naar 'de jeugd' als boosdoener in de zwerfvuilproblematiek, vindt Pichal maar niets. "Het is tegenwoordig bon ton om alle mogelijke problemen op de jongeren af te schuiven. Maar daar zijn helemaal geen bewijzen voor. Ik ben er zelfs zeker van dat het geen probleem is van jongeren alleen. Kijk maar naar deze plek hier. Dat hebben volwassenen gedaan. Of denk je nu echt dat een hoop jongeren hier een springkasteel komt droppen?"

Sociale controle

Dat niet alleen jongeren sluikstorten, bevestigt ook Vlaams minister voor leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Zij stelde na de opruimactie van Peeters en Pichal de campagne 'Indevuilbak' voor. "Zwerfvuil is een probleem van alle leeftijdsgroepen. Sluikstorten is een mentaliteitsprobleem. Daarom hopen we met onze nieuwe campagne een gedragswijziging te veroorzaken. We willen mensen aanzetten aan sociale controle te doen."

De campagne loopt van juni tot september en pakt uit met affiches in trams, bussen, stations, langs wegen en met advertenties op internet en in de media. "We willen de burger aanzetten tot participatie. Daarom kan iedereen een gepersonaliseerde poster maken via de site indevuilbak.be", aldus de minister.

© 2011 - StampMedia - Robbe Van Lier