De XIOS Hogeschool Limburg start vanaf volgend academiejaar met een nieuwe opleiding, een postgraduaat Mobiele Applicatieontwikkeling. Met de opleiding wil de hogeschool inspelen op de vernieuwende markt van de smartphones en tablets.

Studenten ontwikkelen in de nieuwe opleiding applicaties voor mobiele apparaten. De markt van mobiele apparaten is de laatste jaren exponentieel gegroeid, denk maar aan het spelletje Angry Birds of de fotoapplicatie Instagram. Smartphones winnen steeds meer aan terrein, wat zorgt voor een enorm groeipotentieel.

Gat in de markt

Tristan Franssen, coördinator van de opleiding: "We starten met deze opleiding omdat ze simpelweg nog niet bestaat. Voorlopig ontwikkelen programmeurs of hobbyisten apps, terwijl het eigenlijk een vak apart is. Mobiele toestellen hebben hun eigen vereisten. Daarom willen we inspelen op de tendensen die al even aan de gang zijn. Via een gestructureerde opleiding kunnen we studenten echt de specifieke kneepjes van het vak leren."

Franssen twijfelt niet aan de toekomstkansen van zijn studenten. "Deze markt biedt zoveel perspectieven. Als de studenten het juist aanpakken zullen ze zeker snel een job vinden of zelfstandig aan de slag gaan. Het is geen exacte wetenschap of een applicatie succes zal hebben of niet, maar onze studenten zijn in ieder geval goed voorbereid. Met dit specifiek diploma hebben ze zeker een extra troef in handen."

Alle platformen

Deze postgraduaat mag dan wel specifiek op mobiele applicaties gericht zijn, toch maakt de opleiding geen keuzes. Franssen: "Uiteraard zijn er verschillende soorten besturingssystemen. De bekendste zijn Android van Google en iOS van Apple, maar er is ook nog Blackberry. En Windows Phone wint tegenwoordig ook sterk aan populariteit. De bedoeling is dat de studenten later voor al die platformen kunnen werken. Wij bieden dus een brede basiskennis aan, die zich eventueel leent tot latere specialisatie."

Over het succes van de opleiding kan Franssen nog geen voorspellingen doen. "We verwachten wel voldoende interesse. We spelen dan ook in op de markt. Ik verwacht dat veel informaticastudenten geïnteresseerd zijn. Toegegeven, het is een onbekende wereld voor velen, maar het potentieel is enorm."

© 2012 – StampMedia – Paul Eyben, foto: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 12/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 12/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 12/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 12/06/2012