Wie een voorlopig rijbewijs heeft, maar binnen de drie jaar niet zijn rijexamens aflegt, moet drie jaar wachten. “Een domme regel”, klinkt het bij jongeren die het slachtoffer zijn van deze wet. Het kabinet van minister van Mobiliteit Ben Weyts wil voor 2016 nieuwe regels omtrent het rijbewijs.

Je bent 18, je haalt je voorlopig rijbewijs, maar plots heb je geen tijd meer om te oefenen. Door studies, een buitenlands avontuur of simpelweg geen zin om de baan op te gaan. Helaas weten veel jongeren niet dat na drie jaar dit voorlopig rijbewijs vervalt, ze ook effectief drie jaar moeten wachten om opnieuw te mogen rijden. “Drie jaar is absurd lang”, vindt het kabinet van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

“Ik wist het niet”

Thomas (23) wist niet van het bestaan van deze regel. “Anders was ik waarschijnlijk mijn praktijkexamen eerder gaan afleggen.” Thomas behaalde zijn theorie door het programma ‘Rijbewijs op school’. “Ik heb in het begin even met mijn vader geoefend, maar erna kwam het er niet meer van omdat ik nu op kot zit. Ik vind het jammer dat ik nog een jaar moet wachten”, aldus Thomas.

Het kabinet van Ben Weyts beseft dat de overheid niet genoeg informatie geeft aan jongeren. Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) vraagt aan minister Ben Weyts om deze maatregel te herbekijken. “Parys heeft dit thema actueel gemaakt, maar we krijgen dagelijks mails van jongeren die in de war zijn. Ze begrijpen niet waarom ze drie jaar moeten wachten en vragen meer informatie.”

Bijlage 4

De betreffende maatregel heeft Kamerlid Melchior Wathelet ingevoerd in 2014 in de regering Di Rupo. “We weten niet precies wat de reden was van Wathelet, maar we begrijpen dat jongeren niet eindeloos kunnen rondrijden met een voorlopig rijbewijs”, vertelt het kabinet. “Toch vind ik dat we de jongeren niet drie jaar moeten straffen voor hun nalatigheid of vaak persoonlijke redenen.”

Het kabinet van Mobiliteit meldt dat er een alternatief bestaat. “Diegenen die niet drie jaar kunnen wachten, kunnen beroep doen op Bijlage 4. Met dit document kunnen ze weer de baan op na het volgen van zes uur rijschool. Deze regels zijn bij veel jongeren onbekend en dus moet onze communicatie beter.”

Voor Idrissa (25) was dit niet evident. “Ik had net zes uur rijschool gevolgd, maar deze uren telden niet mee omdat ik het document nog niet had. Nu ben ik verplicht weer 360 euro te betalen voor rijlessen. Bovendien mag ik enkel nog rijden met de rijschool.”.

Arbeidsmarkt

Het kabinet begrijpt dat het zo al gauw een dure zaak wordt. “We zijn dringend op zoek naar een betere oplossing, liefst voor 2016. Het belang van een rijbewijs wordt regelmatig onderschat. Wanneer jongeren op zoek gaan naar een job merken ze dat het een vereiste is. Onze visie is dan ook: leg veel kilometers af met de juiste begeleiding.”

Dat ondervond ook Heleen (25): “In het begin was ik te angstig om te rijden en voelde ik me nog niet klaar om te rijden. Ik heb het bewust uitgesteld, maar heb hier nu veel spijt van. Bij het solliciteren merk ik dat een rijbewijs echt een vereiste is. Ik ben nu weer begonnen met rijlessen.”

Drankjes en benzinegeld

Idrissa wil ook zo snel mogelijk zijn rijbewijs halen, want hij voelt wel wat groepsdruk. “Mijn vrienden vragen vaak wanneer ik mijn rijbewijs haal, zodat ik eens kan rijden bij het uitgaan”, lacht Idrissa.

Heleen geeft haar vriendengroep drankjes en benzinegeld in ruil. “Ik voel me schuldig omdat mijn vrienden altijd een omweg moeten maken." Heleen vraagt dan ook aan de overheid om het openbaar vervoer beter te maken. “Nu ik aan het solliciteren ben, besef dat ik vaak niet in aanmerking kom voor een job. Oké, ik kan bijna overal geraken, maar dan ben ik vijf uur onderweg. Belachelijk lang voor een klein landje als België, toch?”

© 2015 – StampMedia – Ornella Schreurs



Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 15/04/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 15/04/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Knack.be op 17/04/2015