Facebook

Vorig jaar vierde Malaika, de stichting van de Congolese Noëlla Coursaris Musunka, haar tiende verjaardag. Vandaag zet het feministische topmodel zich nog steeds in voor kinder- en vrouwenrechten in Congo. 

Noëlla Coursaris Musunka werd geboren in Lubumbashi op 25 december 1982. Na de dood van haar vader woonde ze bij familie in Zwitserland en België. Nu bevindt het model zich op de podia van Parijs, New York en Londen. Ze begon haar modellencarrière een paar jaar geleden met een lingerie-advertentiecampagne voor "Agent Provocateur", nadat ze uit duizenden deelnemers een modellenwedstrijd van het bedrijf had gewonnen. Noëlla werkt samen met verschillende modellenbureaus. Ze verscheen in een videoclip van de beroemde Britse artiest Craig David en stond in verschillende bladen, zoals Mimi, Essence, GQ en Vixen. Maar ze heeft dus ook haar eigen goede doel: Malaika.

Hoe werd het idee geboren om Malaika op te starten? Wat is het doel van deze stichting?

“Ik ben geboren in de Democratische Republiek Congo. Toen ik 5 was, verloor ik mijn vader. Mijn moeder, zonder voldoende middelen om mij behoorlijk op te voeden, vertrouwde me toe aan haar familie die in Europa woonde. In de hoop dat ik een goede opleiding en betere toekomst zou krijgen.

Op 18-jarige leeftijd, na dertien jaar afwezigheid, keerde ik terug naar Congo om mijn moeder voor de eerste keer te bezoeken. Ik werd getroffen door de problemen van mijn thuisland, van ondervoeding tot ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en ontoegankelijk onderwijs.

Vanaf dat moment heb ik mezelf beloofd alles in het werk te stellen om de Democratische Republiek Congo te helpen bloeien. Zo kwam het idee om Malaika op te richten. "Malaika" betekent engel in het Swahili. We hebben Malaika in 2007 opgericht om meisjes te onderwijzen en empoweren. Eén van de doelen van Malaika is ook om de gezondheidstoestand en algemene levenskwaliteit te verbeteren.”

Hoe kijk je terug op die elf jaar Malaika? Wat zijn de hoogte- en dieptepunten?

“We werken beter en beter. Mensen die arriveren met een fragiele gezondheid versterken we door ons voedingsprogramma. In het buurthuis blijft het aantal moeders dat komt leren lezen groeien. We bieden drinkwater aan meer dan 16.000 mensen. Daar zijn we trots op. Onze teleurstelling is dat we “een van onze dochters”, Miriam, in 2015 veloren hebben door gezondheidsproblemen. Daarom zijn we begonnen met de bouw van een medisch centrum voor studenten.”

Wat zijn de plannen van Malaika voor de komende jaren?

"We hopen in totaal 340 meisjes te verwelkomen in ons onderwijsproject. We hopen nieuwe partnerschappen aan te gaan om een deel van de kosten van voedsel, uniformen en schoolmaterialen te verminderen. Op teamniveau blijven we samenwerken met vrijwilligers van over de hele wereld. We geloven dat de toekomst van deze wereld beter zal gaan. Ik blijf positief.”

vorige volgende