Voor het eerst kan je online stemmen op je favoriete kandidaat voor de Vlaamse Jeugdraad. Dat is de officiële adviesraad over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties aanbelangen. Woensdag werd de kiescampagne afgetrapt in Antwerpen. “We hopen dat jongeren stemmen op de ideale kandidaat.”

De campagne voor de 12 individuele zitjes in de Vlaamse Jeugdraad loopt volop. De kieskaravaan houdt vanavond halt in Berchem en trok ook woensdag al door de stad, langs het Stedelijk Lyceum en de AP Hogeschool in Antwerpen. “Daar hebben wij eerst kort een uitleg gegeven”, verduidelijkt woordvoerster Caroline Verschueren. “Daarna konden enkele kandidaten zichzelf voorstellen en uitleggen wat zij willen doen in de Vlaamse Jeugdraad. Tot slot konden jongeren uit het Stedelijk Lyceum en de AP Hogeschool een dialoog voeren met de aanwezige kandidaten.”

Volgens Sahd Jaballah, een kandidaat uit Mechelen, verliep de eerste dag al zeer vlot. Volgens hem hebben alle aanwezige deelnemers, en hijzelf natuurlijk ook, hun best gedaan. “Ik had wel het gevoel dat de Vlaamse Jeugdraad niet zo bekend is bij de jongeren”, vertelt de jeugdwerker, die naar eigen zeggen meedoet omdat hij bepaalde groepen die ondervertegenwoordigd zijn net extra wil vertegenwoordigen. “Ik denk dat er meer stemmen zullen binnenkomen dan de vorige jaren.”

Vergeet je pincode niet

Met de campagne wil de organisatie de Vlaamse Jeugdraad dus bekender maken en meer jongeren bereiken. De kandidaten hebben volgens Verschueren al veel jongeren kunnen overtuigen. “Een heel groot deel heeft al direct hun stem kunnen brengen. Er zijn ook anderen die eerst moesten nadenken en misschien later een stem zullen uitbrengen.”

Voor het eerst kan je online stemmen op één of meerdere kandidaten.”Eerst moest je je verplaatsen om te kunnen stemmen, nu hoeft dat niet meer. Zo willen we eens proberen de drempel zich te verplaatsen weg te halen,” legt Verschueren uit. Jaballah weet echter dat het onverwacht een drempel blijft: “Ik heb opgemerkt dat er veel mensen zijn die de pincode van hun eID niet kennen, dus konden ze niet stemmen. Die mensen zijn moeilijk te bereiken, maar we zijn aan het proberen ze toch te betrekken bij de verkiezingen.”

Goed vooruitzicht

“We hopen dat jongeren stemmen op de ideale kandidaat. Hoe meer stemmen, hoe beter we ons kunnen representeren, hoe groter onze politieke stem wordt,” verklaart Verschueren. Jaballah vond het een zeer positieve dag: “Ik hoop dat de volgende dagen van de campagne ook zo zijn."

De campagne loopt nog tot en met 19 november. De kieskaravaan passeert vanavond nog in Antwerpen, ter gelegenheid van de Dag van de Jeugdhuizen, en trekt de komende dagen nog naar Gent, Genk en Brussel. Stemmen kan tot woensdag. Uiteraard kunnen alleen jongeren en jongvolwassenen (van 12 tot en met 30 jaar) hun stem uitbrengen op hun vertegenwoordigers. Ook Grumpy Cat wil het stemmen aanmoedigen. Bekijk het filmpje:

© 2014 – StampMedia – Ange-Vanessa Nsanzineza
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 15/11/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 15/11/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 15/11/2014