'Nuff Said was vorige vrijdag aan de 20ste editie toe. Deze (multi-)culturele mijlpaal brengt maandelijks een wervelend programma dat woord, muziek, stand-upcomedy en video verenigt.
In de overvolle foyer van ccBerchem warmt het Van Nistelrooy quintet het diverse publiek op. Man, vrouw, jong, oud, zwart, Turk, Marokkaan en autochtoon babbelen druk bij. Gezellig dicht bij het publiek vullen Han Solo, Koffie verkeerd en Roué Verveer van op hun podium de rest van de avond op.
Wat brengt 2010?
Volgens Mourad Bekkour, de bezieler van 'Nuff Said, blijft het publiek groeien. "Er zijn mensen die het nu pas ontdekken. En eenmaal je er van proeft, blijf je komen." In die twee jaar 'Nuff Said is de vorm grotendeels hetzelfde gebleven. Maar de artiesten van de avond maken dat elke editie anders is. “In het verleden zijn sofagesprekken met schrijvers uitgeprobeerd, maar dat trok het tempo van de avond naar beneden. Nieuw in 2010 is onder andere een workshop dicht- en podiumpresentatie in april, waarbij de beste deelnemers een podium krijgen op 'Nuff Said.”
Extreem rechts
Als openingsact wordt ons de eerste extreem-rechtse stand-upcomedian van Vlaanderen geserveerd. Het publiek wordt vooraf gewaarschuwd: "het is een act." Vrouwen, Marokkanen, Walen en de eerste rij in de foyer krijgen de volle lading. De lachsalvo's doen desalniettemin vermoeden dat de vrouwen en Marokkanen in de zaal wel kunnen lachen met de clichés die over hen verteld worden.
De Surinaamse stand-upcomedian Roué Verveer opent met de opmerking dat hij niet op de hoogte was van het Marokkaanse tintje van de avond. Ook bij hem rollen daarna de clichés vlot over de tong maar zijn moppen gaan meer over het dagelijkse leven.
Vooroordelen
"Jammer dat het op het podium te veel over hetzelfde ging. Namelijk over vooroordelen," vindt Bekkour. "Sommige artiesten neigen hun materiaal aan te passen als ze allochtonen in de zaal zien. Ze voelen zich dan precies verplicht om het daarover te hebben. Dat is jammer, want dat komt dan alleen maar geforceerd over en materiaal over clichés is ondertussen zelf cliché geworden."
Gevecht tegen het vooroordeel
Tussen het mannelijk geweld krijgen we 'Koffie Verkeerd' voorgeschoteld. Een verbale strijd tussen twee Nederlandse vrouwen die hun mannetje staan: snedige zinnen met een vleugje rijm gebracht op rappend tempo. Kirsten van den Hul, ‘kaaskop,’ speelt de moslima. Raja Felgata, ‘mocro’ (straattaal in Nederland voor iemand met Marokaanse origine), neemt de rol van geëmancipeerde Westerse vrouw op zich.
Met hun tweekamp over religie, identiteit en seksualiteit bengen ze een 'battle' die volgens hen een universele betekenis heeft. "In een context waar het Vlaams Belang en Wilders harder gaan schreeuwen, moeten wij onze stem ook gebruiken om iets zinnig te zeggen," zegt Raja Felgata. "Net zat ik naast een 20-jarig meisje dat me vertelde dat ze journalistiek wil gaan studeren, maar haar vader wil dat ze rechten studeert. Omdat ik ook voor mijn keuzes heb moeten vechten hoop ik een voorbeeld te zijn voor mensen die in hun eigen strijd verwikkeld zitten."
Meer info: www.moussem.be
© 2009 – StampMedia – Femmy Thewissen
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 14/01/2010