De realiteit van armoede in Luchtbal wordt overschaduwd door sensationele verhalen die onze wijk neerzetten als een probleemzone, schrijft reporter Omar Bouiraamane over zijn wijk 2030.
Als geboren en getogen Luchtballer voel ik elke dag de afstand tussen hoe mijn buurt wordt gezien en de realiteit waarin we leven. Wanneer mensen aan Luchtbal denken, hebben ze vaak beelden in hun hoofd van criminaliteit, jongeren zonder toekomst en een wijk zonder perspectief. Maar wat ze niet zien – of niet willen zien – is de verborgen armoede die ons dagelijks leven bepaalt.
In Luchtbal is armoede niet alleen een kwestie van geld. Het is het gevoel dat je geen eerlijke kans krijgt. Dat je, ongeacht hoe hard je werkt, altijd een stap achterloopt op de rest. Jongeren die dromen van een betere toekomst stuiten op dichte deuren, terwijl gezinnen dagelijks worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen.
Maar laten we één ding duidelijk maken: armoede is geen falen van individuen. Het is het resultaat van een systeem dat ons keer op keer in de steek laat. Armoede is geen persoonlijk gebrek, maar een maatschappelijk probleem dat we samen moeten oplossen.
“De armoede hier blijft vaak onzichtbaar. Mensen buiten de wijk zien het niet. En als ze het wel zien, negeren ze het”
Wat me nog meer frustreert, is dat deze armoede vaak onzichtbaar blijft. Mensen buiten de wijk zien het niet. En als ze het wel zien, negeren ze het. De realiteit van armoede in Luchtbal wordt overschaduwd door sensationele verhalen die onze wijk neerzetten als een probleemzone, terwijl het échte probleem nooit aangepakt wordt.
Ondanks alles is er een enorme kracht in Luchtbal. De veerkracht van de mensen hier, de solidariteit, en de initiatieven die we zelf opzetten om elkaar te helpen, bewijzen dat we meer zijn dan onze omstandigheden. Maar we kunnen dit niet alleen. We hebben geen medelijden, maar gelijke kansen nodig.
Het is tijd dat we armoede in Luchtbal niet langer wegstoppen, maar dat we het zichtbaar maken en aanpakken. Niet alleen voor de mensen in 2030, maar voor de toekomst van de hele stad.