Het is mogelijk om positieve en negatieve emoties, gelinkt aan herinneringen, om te keren. Dat blijkt uit een studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het onderzoek onthult hoe het brein emoties aan herinneringen linkt en hoe ze die kunnen veranderen bij muizen.

Volgens een nieuwe, neurowetenschappelijke studie is het mogelijk om de emotie, die een muis associeert met een herinnering, om te wisselen. In het experiment gaven de onderzoekers een beloning (eten) of straf (schok) naargelang de plaats waar de muizen liepen. Telkens de muizen aan de negatieve ervaring werden herinnerd, vermeden ze de plek waar ze de schok kregen. Vervolgens kregen de mannetjesmuizen op het moment dat de nare ervaring werd geactiveerd, op de plek van de elektrische schok het gezelschap van vrouwtjesmuizen.

Het negatieve verband met die plek werd zo omgezet in een aangename associatie. De volgende keer liepen ze gewoon naar de plek die ze voorheen ontweken. In de omgekeerde richting werd het experiment succesvol herhaald.

Het was al langer geweten dat we herinneringen kunnen omvormen, maar de nieuwe studie onthult hoe dat in het brein werkt. Om te registreren waar de herinnering precies wordt opgeslagen in het brein, injecteerden de wetenschappers een lichtgevoelig eiwit in de hersens. Aan de hand van een laser kunnen ze een herinnering oproepen.

 Technische vooruitgang

Professor neurobiologie Benno Roozendaal tempert het enthousiasme op Volkskrant.nl. “Deze studie straalt uit: kijk wat wij allemaal kunnen. Maar volgens mij is er door dit experiment niets veranderd in het brein van de muis. Er is hooguit een emotie, angst voor een elektrische schok, losgekoppeld van de plaats waar die herinnering werd gereactiveerd.”

Op technisch vlak vindt hij het wel een belangrijke stap. “Tot nu toe konden we alleen zien welke hersengebieden actief waren bij de opslag van herinneringen. Deze techniek, met lichtgevoelige eiwitten, laat precies zien welke cellen betrokken zijn. Preciezer kan het niet. Dat is heel erg belangrijk voor het begrip van ons geheugen.”

© 2014 - StampMedia - Seppe Malfait


Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie.be op 28/08/2014