Naar gedichten luisteren in het Letterenhuis, quizzen in het MuHKA en je oude boeken laten schatten in de Erfgoedbibliotheek. Vijftien musea openden op 16 augustus een hele avond hun deuren voor de jaarlijkse editie van Museumnacht die dit jaar in het teken stond van 'Ongekende Schatten'.

De warme zomernacht zorgde voor een recordopkomst voor de derde editie van Museumnacht georganiseerd door de musea zelf. Maar dat zou voorbij gaan aan de hele omkadering van het evenement. “Een museumpje meepikken met wat muziek en een drankje, ... het is een geweldige avond om actief van cultuur te genieten”, getuigt Willemijn Pheifer, een van de vele jongeren die voor de avond is komen opdagen.

Quiz

Het thema ‘Ongekende Schatten' werd telkens op een andere manier ingevuld. Het MuHKA organiseerde een soort van 'drie wijzen quiz' die aansloot bij de opnieuw tentoongestelde kunstinstallatie TV-Quizdekor. De installatie, gemaakt door de Belg Guillaume Bijl, is speciaal voor de avond gerestaureerd en opnieuw geëxposeerd, compleet met te winnen auto”, zegt Rita Compère van het MuHKA. “Er waren in het begin wel een paar problemen. De installatie van Bijl is een imitatie van het echte leven en mag daarom niet echt gebruikt worden. Maar we hebben de quiz dan op een andere plek in het museum laten plaatsvinden”, vervolledigt Compère.

Voorbij vliegend vogeltje

In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen werd de beroemdste Antwerpenaar, Peter Paul Rubens, in de schijnwerpers geplaatst. Maar ook werken van Rik Wauters waren er te bewonderen. La Repasseuse van Wauters was de inspiratiebron voor de muziek van het Jokke Schreurs Trio. Dat trio liet elk halfuur het beste van zichzelf horen in een zaal gewijd aan Wauters. “Iemand die me heel dierbaar was, vertelde me dat ik eens goed naar het schilderij La Repasseuse moest gaan kijken. Daar ben ik hem zeer dankbaar voor,” legt Jokke Schreurs uit. “Het werk stelt voor mij het geluk voor dat je voelt als een vogeltje voorbij komt vliegen, maar dat je toch niet kan vangen. Dat gevoel zet ik om in muziek en daar luisteren de mensen vanavond naar.”

Poëzie voor zoon en dochter

Ook het Letterenhuis heeft zijn best gedaan een paar ongekende schatten boven te halen. Paul Hermans van Behoud de Begeerte , een literaire organisatie, heeft het programma in elkaar gestoken. “Twintig auteurs die voorlezen op niet alledaagse plaatsen in het Letterenhuis moeten voor een gezellige avond zorgen”, vertelt Hermans. Er werd voorgelezen in de archieven, maar ook in de directeurskamer. Hier heeft onder meer Peter Verhelst een paar gedichten voorgedragen. “Mijn dochter en mijn zoon zaten voor mijn neus,” vertelt Verhelst. “Een zeer onthutsende ervaring die ik niet meer ga herhalen.” Of ze geboeid luisterden, weet hij niet. “Ik hoorde ze ademhalen, dat is toch al iets.”
Vitalski praatte het hele programma aan elkaar. “Dat ze voor mij gekozen hebben, hoeft niet te verbazen. Ik ben zo verbonden met dit museum dat ik deel geworden ben van het meubilair,” verklaart Vitalski.

Aan Museumnacht namen naast het KMSKA, het MuHKA en het Letterenhuis ook nog het Diamantmuseum , de Erfgoedbibliotheek , het Maagdenhuismuseum, het Etnografisch Museum , het Nationaal Scheepvaartmuseum , het MoMu , het Museum Mayer van den Bergh , het Museum Plantin-Moretus , het Museum Vleeshuis , het Fotomuseum , het Rockoxhuis en het Rubenshuis deel.

© 2008 - StampMedia – Vincent Van Nauw