Bruninx (32) en Tsagkas (37) leerden elkaar kennen aan de
Design Academy in Eindhoven. Beide heren studeerden er af aan het departement meubel- en interieurdesign. Bruninx woonde een tijdje in Genk, maar verhuisde naar Eindhoven. Tsagkas is, zoals zijn naam al doet vermoeden, afkomstig uit Griekenland. Hij woont nu ook in Eindhoven. Aan de academie exposeerden ze al eens eerder naast elkaar, maar dit is het eerste project waar ze samen aan werken.

Koperschat

Het duo heeft zich overduidelijk laten inspireren door de locatie en het mijnverleden van Genk. Het verband tussen de mens als machine en de zware industrie van de mijnen is dan ook snel gelegd. Het begon allemaal toen Bruninx op een lokale rommelmarkt een lot van 4.700 halvefrankstukken kocht. Op de koperen muntjes staat het hoofd van een mijnwerker in profiel afgebeeld.

Ceci n’est pas un banc

Voor hun ontwerp baseerden ze zich op een schilderij van René Magritte, De kaap der stormen. Het resultaat is een soort zitbankje dat tevens als bed kan worden gebruikt. "We wilden een nauwe ruimte creëren die de werkomstandigheden van de mijnwerkers nabootst. Je kan het vergelijken met hoe arbeiders in sweatshops moeten werken in ontwikkelingslanden", legt Bruninx uit.

Oud wordt nieuw

De munten worden gereinigd in speciale centrifuges. Bruninx ziet deze symbolische daad als een eerbetoon aan de Genkse mijnwerkers. De houten bank is ingelegd met de muntjes. Een houten treinlocomotief maakt ook deel uit van het werk, als symbool van de industriële revolutie. Voor het project Manifesta maakte Bruninx ook al enkele werken die geïnspireerd waren door de mijn.

De ontwerpers vormen een goed team. "We kennen elkaar door en door, dus we communiceren zeer goed. We vullen elkaar perfect aan. Ik ben er zeker van dat we in de toekomst nog eens met elkaar zullen samenwerken", zegt Tsagkas.

De tentoonstelling The Machine is nog tot 7 oktober 2012 gratis te bezoeken. Surf voor meer informatie naar www.the-machine.be.

© 2012 - StampMedia – Tekst & Foto: Stef Vananderoye