Op 30 april stellen de jongeren van De Schoonmoeder aller Verkiezingen in het Vlaams parlement hun strijdpunten voor de komende verkiezingen voor. Eén van de thema’s die ze willen aanpakken is: hoe geven we iedereen dezelfde kansen? “Mensen denken vaak dat armoede opgelost kan worden met geld alleen, maar ook de sociale uitsluiting is een probleem.”

‘De Schoonmoeder aller Verkiezingen’ is een verkiezingsproject van De Ambrassade. Jongeren krijgen daar de kans om te laten horen waar zij vinden dat de pijnpunten van onze samenleving liggen. Een aantal jongeren werkt rond het thema ‘kansen’. De meeste mensen krijgen namelijk de kans om te studeren, om te gaan werken en om zich daarnaast nog eens bezig te houden met een hobby. Maar niet iedereen krijgt die kansen.

De jongeren van ‘De Schoonmoeder aller Verkiezingen’ hebben daarom gezocht naar manieren om kansarmoede in beeld te brengen, om op die manier ook tot oplossingen te komen. Sisse Verstappen (21) wil ook sociale uitsluiting in beeld brengen: “Mijn doel is om het bewustzijn bij politici te vergroten.”

Vooroordelen

Sisse wil vooral dat de contextvoorwaarden meer aandacht krijgen, zodat de gevoeligheid voor een negatieve spiraal benadrukt wordt. Volgens hem is er echter geen pasklare oplossing: “Mensen denken vaak dat armoede opgelost kan worden met geld alleen, maar ook de sociale uitsluiting is een probleem.” Sisse toonde tijdens zijn debat het korte filmpje ‘Bagdad 2060’ van Betonne Jeugd, waarin de kijker geconfronteerd wordt met foute vooroordelen.

Ook Nozizwe Dube (18j.) zet zich in om kansarmen sterker te maken: “Het belangrijkste is om jongeren te empoweren, zodat ze zelf de stap kunnen zetten om zich te ontplooien. Iedereen zou de kans moeten krijgen om zich te kunnen uiten.” Omdat ze wil vertrekken vanuit het oogpunt van jongeren, heeft ze haar klasgenoten gevraagd een kunstwerk te maken over hoe ze kansarmoede bij kinderen en jongeren interpreteren.

Christen-terrorist

Ook Marie van Espen (16) engageert zich. Zij streeft naar een positievere beeldvorming rond migratie in de media: “Ik vind het zeer frustrerend dat wanneer een migrant iets fout gedaan heeft, in het nieuws altijd vermeld wordt welke achtergrond deze persoon heeft, tenzij hij of zij christen is. Heb jij ooit al gehoord van een christen-terrorist?”, vraagt ze.

Marie heeft daarrond dan ook een brainstormsessie in haar school gehouden: “Wij hebben beslist dat we over die negatieve beeldvorming bekende migranten zoals politici aan het woord willen laten, dan zullen de mensen wel luisteren”, stelt ze.

Ook haar leeftijdsgenoot Florian De Schepper zet zich in voor de problematiek rond migratie. Hij zou de Europese grenzen graag openstellen voor niet-Europese landen om zo armoede tegen te gaan: “Als alle westerse landen slechts 3 procent meer immigranten zouden toelaten, dan zouden de mondiale armen, volgens onderzoekers van de Wereldbank, er met maar liefst 305 miljard dollar per jaar op vooruitgaan. Dat is drie keer zoveel als alle ontwikkelingshulp bij elkaar!”

Florian heeft daarover een debat georganiseerd in het stadhuis van Gent: “De opkomst was niet overweldigend, maar we zijn samen toch tot een mooi stappenplan gekomen.” Ook jongerenpersagentschap StampMedia heeft rond het thema migratie net een PIDMAG gemaakt heeft, met als gasthoofdredacteur schrijver Tom Naegels. Het themanummer verschijnt in mei.

Ben je ook benieuwd naar het talent van deze jongeren? Kijk dan zeker op 30 april naar de uitzending van het evenement, te volgen op MNMOP12 en deredactie.be.

© 2014 – StampMedia – Celien Suykerbuyk


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 24/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 24/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 24/04/2014