België doet mee aan een internationaal project dat illegale drugshandel online zal bestrijden. Dat heeft Jan Dobbelaar van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en contactpersoon voor Project Illegal Trade Online Marketplace (ITOM) bevestigd.

Na het uitlekken van een document van het Nederlandse OM werd duidelijk dat er plannen zijn voor een internationale samenwerking ter bestrijding van illegale drugshandel online. Jan Dobbelaar van het Nederlandse OM en contactpersoon voor project Illegal Trade Online Marketplaces bevestigde ons de deelname van België. Woordvoerders van het Federaal Parket en Justitie wilden vooralsnog geen vragen beantwoorden over deelname aan het project.

Hoge kwaliteit op internet

De drugshandel verhuist volgens onderzoek door De Volkskrant de jongste jaren op grote schaal naar het internet. Via Nederlandse websites wordt jaarlijks voor bijna 30 miljoen euro drugs verkocht. De hoge kwaliteit van de aangeboden producten maakt het kopen via internet populair.

Daarnaast maken online handelaren geen onderscheid tussen soft- en harddrugs en controleren zij de leeftijden niet. Verzending van producten vindt plaats via post en reguliere pakjesbedrijven. De grote webwinkels blijven buiten het zicht van Justitie en kunnen volgens het Nederlandse OM alleen worden opgespoord na intensieve, internationale samenwerking.

Drie pijlers

Project ITOM is ontstaan naar aanleiding van Commodore, een onderzoek naar illegale marktplaatsen op het internet door de Nederlandse politie. Hieruit bleek dat illegale online drugshandel een fenomeen is met grensoverschrijdende elementen: de server voor een marktplaats staat in land X, de koper bevindt zich in land Y en deze persoon koopt van iemand in land Z. Internationale samenwerking is hierdoor een noodzaak.

De samenwerking is gebaseerd op drie operationele pijlers. Men wil online drugshandelaren ontmoedigen en afschrikken door de strafrechtelijke aanpak van verkopers en websitebeheerders. Daarnaast zal het versturen van illegale goederen per reguliere post bemoeilijkt worden en zal men de detectiekansen verhogen. Ten slotte moet er door nieuwe regelgeving meer zicht komen op het betaalproces. Betaling wordt nu voornamelijk met Bitcoins verricht. Deze betalingen lijken volledig anoniem maar laten evenals andere betaalmethoden een spoor van informatie na.

Naast België en Nederland werken onder meer Frankrijk, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten mee aan project ITOM. De Europese Commissie financiert het project. De komende maanden zullen de eerste internationaal gecoördineerde acties worden uitgevoerd.

© 2014 – StampMedia – tekst: Annemiek Poelman




Dit artikel werd eerst gepubliceerd door Knack - online op 04/11/2014