GENK - De bibliotheek aan het Stadsplein opende op zondag 3 maart de tentoonstelling Een zee van tijd. Vijf Limburgse illustratoren werkten mee aan deze interactieve ontdekkingstocht voor kinderen die kadert in de Jeugdboekenweek 2013.

De vernieuwde bibliotheek van Genk is ondertussen vijf jaar geworden. "Naar aanleiding van deze verjaardag hebben we ervoor gekozen een aantal bestaande initiatieven van de bib wat extra glamour te geven", zegt Anniek Nagels, schepen van Bibliotheek. De Gedichtendag werd al in de verf gezet tijdens Dichterbij. Ook tijdens de Digitale Week staan extra activiteiten op het programma. Dat de bibliotheek zichzelf op een eigen expo trakteert tijdens de Jeugdboekenweek, is geen toeval. Jaarlijks wordt een illustrator van kinderboeken in de kijker geplaatst. Maar het vijfjarig bestaan vroeg om iets extra's. Er worden nu vijf Limburgse illustratoren belicht: Frank Daenen, Debbie Lavreys, Benjamin Leroy, Leo Timmers en de Genkenaar Wout Olaerts.

Illustratie is geen tekening

De illustratoren gingen aan de slag met het thema van de Jeugdboekenweek, Een zee van tijd. Ze maakten zelf een selectie uit hun repertoire. Leo Timmers vatte het heel ruim op: "Het kan gaan over veel tijd hebben, maar ook over een gebrek aan tijd. Ook een illustratie waar een klok in voorkomt, heeft in mijn ogen met tijd te maken. Klokken komen trouwens vaak voor in mijn illustraties." Timmers beweert zelf geen kinderboeken te maken. Hij maakt boeken die kinderen leuk vinden. Hij vindt het minstens even belangrijk dat de ouders die de boeken voorlezen er plezier aan beleven.

Wout Olaerts schrijft naar eigen zeggen geen verhalen, dat doen zijn illustraties. Wanneer je bij een tekst iets tekent, creëer je enkel een tekening. Illustraties bieden veel meer ruimte voor een eigen interpretatie. Ze kunnen ook op zichzelf staan, zoals in de tentoonstelling. Hij verkiest kinderillustraties omdat de spontaniteit van een kind prachtig is. "Ik gebruik zelfs tekeningen van mijn eigen kinderen in mijn werk."

Taalachterstand

Volgens Geertje Descheemaeker, directeur van de bibliotheek, is het geen toeval dat men net tijdens de Jeugdboekenweek kiest voor een eigen expo. De tentoonstelling, vormgegeven door Joke Savelkoul, is uiteindelijk een interactieve ontdekkingstocht voor kinderen geworden. Kinderen volgen via een gekleurde tijdslijn het werk van iedere illustrator. Daarnaast kunnen ze zelf experimenteren met kleuren en tekeningen. Hiermee wil de bibliotheek inzetten op een doordacht jeugdbeleid. "We willen een ondersteunende positie innemen in de strijd tegen de taalachterstand van de Genkse jongeren. Lezen kan een belangrijke rol spelen. Affiniteit met boeken begint op jonge leeftijd. Via deze expo kunnen kinderen op een speelse wijze kennismaken met boeken", zegt Descheemaeker. Deze expo is trouwens niet het enige initiatief om kinderen met boeken in contact te brengen. De bibliotheek werkt mee aan het project Boekbaby's en organiseert regelmatig voorleesuurtjes. Zo probeert de bib jonge gezinnen aan te trekken. Want als de ouders geen boeken in huis halen, kunnen de kinderen er ook geen openslaan.

© 2013 – StampMedia – Jasper Moermans, Foto: Jade Claessens


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 06/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 06/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 06/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 06/03/2013