© Samen

Zondag gaven de leden van Groen en sp.a hun goedkeuring voor het Antwerpse bondgenootschap Samen. Maar wat vinden de jongerenafdelingen van die samenwerking? “De jongeren hebben het verschil gemaakt.”

Ook de jongerenafdelingen van Groen en sp.a waren zondag aanwezig op de stemmingen in respectievelijk Berchem en Deurne. Aaron Ooms, voorzitter van de Jongsocialisten, ziet een progressieve samenwerking tussen sp.a, Groen en onafhankelijken in Antwerpen zitten. Ook Nik Meeusen, voorzitter Jong Groen Antwerpen, is voorstander van deze samenwerking. De Jongsocialisten en Jong Groen deden eerder dan ook al acties samen.

Druk uitoefenen

Aan tafel zitten tijdens deze onderhandelingen deden de jongerenpartijen niet, druk uitoefenen wel. Jong Groen geeft aan niet vies te zijn van samenwerkingen. De stem van de jongere leden van Groen zou doorslaggevend zijn geweest tijdens het partijcongres over de goedkeuring van ‘Samen’. “Er is op voorhand gesproken met jongeren over dit bondgenootschap, dat heeft het verschil gemaakt”, zegt Meeusen.

© aaronooms.be

Aaron Ooms is al lang voorstander van een diepgaandere samenwerking op meerdere plaatsen en op verschillende niveaus. “Voor ons is het duidelijk dat de standpunten van Groen en sp.a zodanig dicht bij elkaar liggen, dat je ze beter samen kan brengen”, stelt hij.

Samenwerken over partijgrenzen om dingen te verwezenlijken, is volgens hem het belangrijkste. “Net zoals er in Gent een beleid werd ontwikkeld waarbij alle Gentenaren betrokken waren, willen we dat verwezenlijken in Antwerpen. Een beleid waar iedereen welkom is”, zegt Ooms.

“De aanvulling van beide partijen met onafhankelijken geeft nog aan dat iedereen welkom is die Antwerpen op een positieve manier wil vormgeven”, meent de voorzitter van de Jongsocialisten.

Stemmen gezocht

Jong Groen is voor ‘Samen’ op zoek gegaan naar de stem van de jongeren. “Jongeren hebben geen bagage, ze zijn gericht op de toekomst en willen opkomen voor de stad. Ze willen de stad veranderen,” zegt Nik Meeusen.

© Nik Meeusen

In het huidig Antwerps beleid wordt volgens Meeusen niet gekeken naar jongeren en hun belangen. Dit wil Jong Groen Antwerpen veranderen. “Jongeren voelen dat ze veel kansen zullen krijgen in deze constellatie. Het doel van Jong Groen binnen Samen is naar buiten komen met een duidelijk verhaal, antwoorden bieden naar jongeren toe en het antisociale beleid aanpakken”, meent Meeusen.

Voor de groenen was het verliezen van hun identiteit een argument om niet mee in dit bondgenootschap te stappen. Tijdens het congres werd de stemmers bevestigd dat de groene identiteit van de partij niet verloren zal gaan.

De Jongsocialisten zien het verlies van leden en kiezers die zich niet kunnen vinden in de samenwerking uiteraard als een nadeel. “Maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen,” zegt Ooms.

Concrete ideeën?

Concrete ideeën over een gezamenlijke campagne voor jongeren zijn er nog niet. Daarover nadenken doen beide jongerenafdelingen wel al. Ze willen elkaar versterken en aanvullen maar ook een breder doelpubliek bereiken. Meeusen geeft nog aan jongeren te willen betrekken van diverse achtergronden, net als jeugd die niet meteen politiek geïnteresseerd is. “Door met de jongerenafdelingen samen te werken, willen we ook als jongeren alvast ons steentje bijdragen aan Samen”, besluiten de voorzitters.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 16/10/2017

vorige volgende