Monty Kultuurfactorij bracht op 6 november zestig topspecialisten samen voor de tweede editie Kennis is Macht. In 2011 werd de eerste editie georganiseerd. Met succes. Monty nodigt uit nieuwsgierigheid experts uit om te spreken over hun vak. Deze bollebozen weten veel over dinosaurussen, robotica, kosmologie, politiek, economie, maatschappij en vele andere hot topics. Wat voor jou een vraag is, is voor hen een weet.

Kennis is Macht is een initiatief van Monty in samenwerking met deBuren. Het is geïnspireerd op het Duitse Schwarzmarkt. “Negen jaar geleden”, vertelt Denis Van Laeken, directeur van Monty, “maakte ik in Duitsland kennis met een soortgelijk project. Hier zijn ze op dit idee gekomen. Deze formule hebben we aangepast en getransformeerd naar Kennis is Macht, vooral vanwege het principe dat orale kennis zeer belangrijk is en dat je niet alle kennis op het internet moet zoeken.”

Internet is een grote prestatie die een belangrijke bijdrage levert tot het verwerven van meer kennis maar orale communicatie onder vier ogen blijft toch van goudwaarde. Daarom probeert dit project de orale traditie van het leren een nieuwe vorm te geven.

Tête-à-tête met bolleboos

De bollebozen beantwoorden alle vragen die in onze hoofden malen en ons bezig houden. Wat voor jou een vraag is, is voor hen een weet. Je kiest een expert en boekt hem of haar voor een tête-à-tête gesprek, je stelt je brandende concrete of abstracte vraag die delicaat, pijnlijk, grappig, dom of van levensbelang kan zijn en je krijgt meteen een duidelijk en uitgebreid antwoord. Zo simpel is dat.

“Het is heel boeiend dat je dialoog heb een tot een met mensen van wie je niet weet wie ze zijn”, zegt Gita Deneckere, een expert in de geschiedenis van België. In het begin lijkt dit visuele tafereel een beetje op speeddating of flitsafspreken: gezellige tafeltjes die tussen licht en donker staan met twee mensen ondergedompeld in hun gesprekken. Sommige gesprekjes worden beluisterd door de toeschouwers die willen luisteren, maar niet willen spreken.

Nieuwsgierigheid

Het gaat inderdaad snel en spannend gedurende 25 minuten zodat je van het gesprek kan genieten en nieuwe kennis kan vergaren. Marie Peeters (31) heeft Johan Braeckman, een expert filosofie, biologie en evolutieleer geboekt. Marie vroeg zich vaak af: heeft de mens een vrije wil? Hoe ver word je bestuurd door de biologische dingen zoals intuïtie en rede? Chris Vervust (55) wilde in gesprek met orthopedisch chirurg Steven Claes, die jaren geleden een zesde en tot voorheen ongekend ligament in de knie ontdekte.

Ondergetekende, een journalist-ethicus, mengde me in een leuk gesprek met Paul De Hert, een expert in de wetgeving inzake privacy- en mensenrechten. Hij vertelde mij veel interessante dingen over basisrechten zoals: “Onderzoeksjournalisten mogen net als politie iets meer de privacy beschermen”. De Hert meent dat onderzoeksjournalistiek recht heeft op de toegang tot bronnen en op de onafhankelijkheid ten koste van de privacy van de burgers. Of nog iets interessant: “We leven in de tijd van onlinecommunicatie en online-informatie. Daarom moet iedereen gratis of tenminste goedkoper toegang tot het internet hebben”, stelt hij. Niet slecht, toch?

Schooljaren

Kennis is Macht is een leuke en uitdagende naam voor een project dat nieuwsgierigheid oproept. Van Laeken kwam op deze naam door een herinnering uit zijn schooljaren: “Toen ik als kleine jongen naar school ging, stond in de buurt van mijn school graffiti op de muur. De boodschap luidde Kennis is Macht. Ik heb het altijd onthouden, het bleef door mijn hoofd spoken.”

Voor Van Laeken speelt kennis een grote rol in ons leven. “Naarmate dat je meer weet, kun je beter en rationeler handelen. Het gaat niet alleen over rationaliteit maar ook over je emoties omdat emotionaliteit ook een vorm van kennis is. Hoe meer je weet, hoe juistere beslissingen je neemt.”

© 2014 – StampMedia – Alisa Nadezhkina


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 14/11/2014