Thuiskomen van een fuif en blijvend fluittonen in je oor horen: een nachtmerrie die tinnitus of fantoomgeluid heet. Je kunt het krijgen door een te lange blootstelling aan te hard geluid. Met de actie Help ze niet naar de tuut worden jongeren gewaarschuwd voor de risico's van gehoorbeschadiging.

Toon Luyten lijdt aan tinnitus. Hij is student Audio Engineering en gitarist bij Eurosongkandidate Iris. Toon was al op jonge leeftijd gepassioneerd door muziek en startte op zijn negende met de muziekschool. Hij koos als instrument voor drums, waarbij hij oefende met industriële hoofdtelefoons. "Het oorsuizen is ongeveer vijf jaar geleden begonnen. Ik had samen met een vriend een bandje. Na een tijd draaiden we steeds meer op fuiven en festivals", vertelt Toon. Het oorsuizen gebeurde enkel na een fuif, als hij ging slapen of op andere stille momenten.

Op maat gemaakte oordopjes

Toch zag Toon het belang in van gehoorbescherming. Hij koos na zijn industriële hoofdtelefoons voor een nieuwe soort, maar iets later nam hij op maat gemaakt materiaal. "Met mijn nieuwe oordopjes ging ik exact drie jaar geleden op een festival draaien. Ik dacht dat ik goed beschermd was, maar na zes uur draaien merkte ik dat er iets mis was." Hij stond er nooit bij stil dat de op maat gemaakte oordopjes niet genoeg beschermden. Na wat opzoekwerk bleken de oordopjes een povere score van 16 op 100 te halen op de website van Testaankoop.

Fantoompijn

"Pas toen ik in mijn bed lag, merkte ik dat alles anders klonk. Het was een bizar gevoel." De volgende ochtend besefte Toon dat zijn oorsuizingen erger waren. "Sindsdien is dat gefluit nooit meer verdwenen. Het is overal: bij het ontbijt, autorijden, naar school gaan, in de trein. Mijn oren zijn erg gevoelig en ik heb zelfs last van fantoompijn", zegt de muzikant. Het enige wat Toon kan helpen is rust. "Met rust bedoel ik niet alleen slapen. Rust nemen is voor mij ook op lawaaierige plaatsen eventjes ontsnappen aan de klanken en tien minuutjes stilte voor mijn oren zoeken."

Voor de familie van Toon was het ook een aanpassing. De moeder van Toon weet ondertussen al dat ze niet mag stofzuigen, de afwasmachine uitladen of de tafel dekken in de buurt van haar zoon.

Toon blijft wel een echte muzikant. Er is voor hem maar één moment geweest dat hij zijn passie voor muziek wou opgeven. Maar in plaats van te stoppen, nam hij extra voorzorgsmaatregelen. Zijn studio is thuis extra geïsoleerd om geen onnodige galm te creëren. Zijn akoestische drum is vervangen door een elektrische, waarbij hij het volume zelf kan regelen. "Ik ben ook blijven draaien op feestjes met enkele aanpassingen. Zo draai ik met gehoorbeschermers in plaats van een hoofdtelefoon op de oren. Het geluid van buitenaf wordt tegengehouden en de muziek zelf hoor je op een laag volume in je oor. Die oortjes waren mijn redding als muzikant en dj."

Toon blijft hopen op genezing. Hij volgt de medische evolutie alleszins op de voet. Specialisten zouden werken aan een methode om het oorsuizen meer op de achtergrond te brengen, zodat het stiller en minder storend is. Er zou ook sprake zijn van nieuwe medicijnen. "Gebruik bescherming voor je oren en kijk de kwaliteitsnormen van je apparatuur goed na", geeft Toon nog mee als goede raad.

Surf voor meer informatie en om een risicotest te doen naar www.helpzenietnaardetuut.be.

© 2012 - StampMedia - Yentl Keuppens


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 05/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 05/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jeugdwerknet op 05/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 07/06/2012