Met een groep van een tiental Stampmedia-jongeren gingen we op bezoek in het Psychiatrisch Ziekenhuis in Mortsel. We werden rondgeleid op de jongerenafdeling. Zo kregen we te zien hoe een dag van een ‘patiënt’ eruitziet. En zijn onze verwachtingen totaal veranderd.

Jongeren kunnen in Mortsel terecht als er thuis bijvoorbeeld problemen zijn. Of wanneer ze even uit hun ‘milieu’ gehaald moeten worden. Om tot rust te komen en geholpen te worden. Jongeren hebben allemaal een huisarts waarmee ze gemakkelijk kunnen praten. Als de huisarts ziet dat er ‘psychiatrisch gezien’ iets aan de hand is, kunnen ze dus doorverwezen worden naar Mortsel.

In Mortsel zijn er twee soorten kamers – de ene voor vier weken, de andere voor 15 weken. Er zijn allerlei activiteiten waarmee de jongeren zich kunnen bezighouden, zoals de moestuin onderhouden, koken, knutselen, psycho-educatie,… Jongeren krijgen elke dag ook verschillende therapieën waaronder creatieve therapie. Woensdag hebben ze een vrije middag en kunnen ze naar buiten gaan. Ook tijdens het weekend hebben de jongeren vrij, zo kunnen ze naar huis gaan of bij vrienden logeren. Zodat ze het contact met de buiten wereld niet verliezen.

De jongeren kunnen ervoor kiezen om school te laten liggen of toch op te nemen. Ze kunnen dan enkele dagen in de week naar school om een vak te volgen of om pakweg een eindwerk te maken. Als de begeleiders zien dat het toch geen succes is, wordt er na een overleg gevraagd om er mee te stoppen zodat er meer focus is op de behandeling.

Slecht beeld

Veel mensen hebben een slecht beeld als het over psychiatrie gaat, maar ons beeld is veranderd nadat we zelf gezien hebben hoe het eraan toe gaat. Een van onze reporters, Sara Ebrahimi, getuigt: “Ik voelde een verwelkomende en aangenaam huiselijke sfeer in de jongerenafdeling van het psychiatrisch centrum in Mortsel. Ondanks het feit dat de klassieke ziekenhuisbedden nog steeds te zien waren in de slaapkamers. Oranje gekleurde zetels, kleine kamerplantjes en zelfgemaakte kunstwerken kenmerkten de gemeenschappelijke ruimte. Hier koken de jongeren ook samen, getuigden de restjes chocolade die in de keuken achtergebleven waren.”

De foto’s zijn van Isar Bahro. “De beelden tonen voor mij een open gevoel. Ze verbreken het stereotype van een ‘donkere, grillige psychiatrische instelling, zoals in de films.”

Dit artikel kwam tot stand na de workshop ‘Themadag: Psychiatrisch zorg voor jongeren.’

© 2017 – StampMedia – Tekst: Samim Shafayi en Sara Ebrahim, Foto: Isar Bahro

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – Online op 18/05/2017

vorige volgende