Op Manu Mundo is er elk jaar een Wereld Doe Dorp waar jong en oud op een interactieve en speelse wijze kan kennismaken met culturen uit de ganse wereld. Als we het Wereld Doe Dorp binnenwandelen worden we overspoeld door allerlei geluiden, geuren en indrukken. Veel tijd om ons te vervelen hebben we niet, we worden meteen aangetrokken door de eerste uitnodigende standjes met leuke en leerrijke activiteiten.

Maak je eigen fotobadge

Liesbeth Groenends, 22 is vrijwilliger bij de jeugddienst van de provincie Antwerpen.

"Ons doel is om de jongeren te tonen dat er ook heel wat gratis activiteiten in de provincie Antwerpen. Hier maken we gratis foto’s die je dan nadien op een badge kan laten zetten die je gratis meekrijgt. Handig voor Moederdag of gewoon voor je geliefde of jezelf. De foto’s zijn ook mogelijk met twee of meerdere personen. Dit duurt in het geheel maar een kwartier.”

“Vorig jaar hadden we een stickerboekje over festivals die georganiseerd worden voor jongeren. Je hebt bijvoorbeeld Manu Mundo of Frappant in Antwerpen. Maar ook bij de Kunstbende waren we aanwezig. Op verschillende festivals kan je dus de jeugddienst van de provincie Antwerpen tegenkomen.”

De wereld is een ballenbad

Pieter Brall 25 jaar – vrijwilliger bij het Centrum informatieve spelen

Wat?
“Wij zijn een organisatie die zich bezighoud met spelontwikkeling en speldistributie. Niet zomaar spelen maar informatieve spelen waaruit men echt iets kan leren. We willen de jongeren op een speelse manier correct laten omgaan met afval. Op festivals heb je erg veel afval, dat is bijna onvermijdelijk daarom is ons thema van dit jaar recyclage. Vanuit dat oogpunt hebben we een stand opgebouwd rond het recycleren en het hergebruiken van afval. “

Hoe?
“De kinderen moeten in een ballenbad allerhande afval (lege flessen, lege kartonnen etc.) opvissen en het in hun eigen bakje gooien. Zo ontdekken ze spelenderwijs dat het veel aangenamer en veiliger is om te spelen in een ballenbad zonder afval. Je kan het ballenbad zien als een afspiegeling van de wereld. Aan de hand van een puntensysteem kunnen we zien wie er uiteindelijk gewonnen is.”

Leerrijk?
“Na het spel proberen we het natuurlijk wat te duiden. We passen ons wel aan de leeftijd van de kinderen. Kleintjes van vijf jaar willen natuurlijk vooral spelen maar we zeggen wel dat het heel fijn zou zijn als ze hun afval altijd juist in de vuilbak gooien. Iets oudere kinderen proberen we toch een boodschap mee te geven over heel het afvalgebeuren en dat het zeker onder de aandacht moet blijven.”

Bonenkralen maken (3 – 12)

Wannes Stercks 29 jaar en drie jaar vrijwilliger van Jabo VZW

“Hier is ons doel vooral om jongeren tot 12 jaar op een speelse manier kennis te laten maken met andere spelvormen om zo hun blik op de wereld wat open te trekken. We doen dit door hen speel– of knutseltechnieken aan te leren uit de hele wereld. Het belangrijkste is dat de kinderen en jongeren een leuke namiddag beleven.”

“We hebben activiteiten die er voor zorgen dat kinderen en jongeren meteen resultaat hebben. Neem bijvoorbeeld het schilderen van de doeken of het kralen maken, dat geeft meteen een mooi resultaat om mee naar huis te nemen.”

“We hopen ook dat ze de positieve ervaringen mee nemen naar later en er van leren. Doelgroep: We beginnen van 4 jaar tot 12 jaar maar we zijn van plan om wokshops te organiseren voor + 15 jarigen.”

Eén van de enthousiaste kralenmaakster is Veronique Chaidron 12 jaar

“Ik maak vaker kralen thuis en kom jaarlijks terug. Ik probeer elk jaar andere kralen te maken.

Afrikaanse natuur en cultuur in het Afrikaans dorp

Nana Dankwa – Articult (art, information and culture)

Een Afrikaanse man staat ons vol enthousiasme te woord over wat er in het Afrikaanse dorp te beleven valt.

“We leren de kinderen hier om Afrikaanse huisjes te maksen met klei. Veel natuur komt hier aan bod, zoals krokodillen Bedoeling is om te knutselen en om zo te leren hoe men met klei kan werken. Iedereen mag zijn gang gaan, met klei kan je enorm veel doen.”

“Het is heel belangrijk de kinderen ook bewust te maken van het milieu, de natuur die we erg nodig hebben in Afrika. Maar ze ook iets bijbrengen over onze cultuur.”

De kinderen knikken overtuigend dat ze het heel leuk vinden.

De geestenstok

Een enthousiaste begeleider van de stichting KEI (Kind En Instrument) geeft ons meer uitleg.

“Met kosteloos materiaal, vooral afval worden er hier leuke dingen in elkaar geknutseld die vooral veel lawaai maken. Een droom voor elk kind. Het concept is vooral om muziekinstrumenten te leren maken door middel van afval. Het valt meteen op dat er erg veel materiaal bij elkaar is verzameld. Het is nadien aan hun creativiteit om daar iets mee te doen. Soms leidt dit echt tot verbluffende resultaten. Sommige zijn echt vol concentratie uren aan hun instrument bezig.”

“Je hebt bijvoorbeeld een stok waar ze dan een knuffel op kunnen laten zetten en waarmee ze dan vol fantasie geesten mee kunnen wegdrijven. Onze geïnterviewde noemt het de geestverdrijvingsstok. Erg populair bij onze creatievelingen.”

© 2009 - Stampmedia ism Getbasic/Indymedia.be - Amina Belorf, Oliver Nimet