Geachte minister,
Beste Pascal,

Heel wat leerlingen trekken vandaag opnieuw naar de schoolbanken. Onder hen ook moslimmeisjes, al dan niet met een hoofddoek. Maar in steeds meer scholen zijn leerlingen met een hoofddoek niet langer welkom. Goed drie jaar geleden voerde de Raad van het Gemeenschapsonderwijs een algemeen hoofddoekenverbod in. De Raad van State schorste dit verbod waarop de Raad van het Gemeenschapsonderwijs in februari 2012 verklaarde dat scholen zonder verbod, toch hun eigen regeling mogen behouden. Dit zorgt voor de nodige onduidelijkheid en heel wat scholen kozen toch voor een hoofddoekenverbod.

Elke school heeft het recht om zelf te beslissen of meisjes met een hoofddoek al dan niet welkom zijn. Maar laat dit u als minister van onderwijs niet tegenhouden om dit thema stevig aan te pakken. Als minister van onderwijs, jeugd én gelijke kansen bent u dé persoon bij uitstek die in deze discussie het verschil kan maken.

Vanuit het idee om meisjes te beschermen tegen externe druk, wordt hun schoolkeuze beperkt. Vermeende onderdrukking ruilen we in voor een verbod. En in heel de discussie heeft nauwelijks iemand oren naar de redenen waarom de meisjes kiezen om een hoofddoek te dragen.

Met een hoofddoekenverbod krijgt een belangrijke groep minderjarigen, alsook hun cultuur, het signaal dat deelaspecten van hun cultuur geen plek en aandacht verdienen in het onderwijs. U, als minister van jeugd en van onderwijs, moet erop toezien dat binnen onderwijs de kinderrechten, waaronder het recht op vrijheid van godsdienst, gewaarborgd zijn.

Minister Smet, als minister van jeugd wil u vast net zo graag als ik dat jongeren kansen krijgen om zich te ontwikkelen en ontplooien. Geloof in de competenties van jongeren en vertrouw er op dat de meisjes in kwestie zelf een bewuste keuze maken over het dragen van een hoofddoek. Een verbod ontneemt hen de vrijheid om vanuit hun eigen identiteit en geloof een keuze te maken. Actief pluralisme betekent dat die diversiteit tussen jongeren zichtbaar mag zijn, dat jongeren aangemoedigd worden om hierover met elkaar in discussie te gaan.

Daarom, beste minister, vraag ik u om snel werk te maken van een decretaal kader dat vertrekt vanuit een vrijheid op het dragen van een hoofddoek. Het wachten heeft lang genoeg geduurd. Het is tijd voor actie. Kies voor één maatregel in alle scholen van alle onderwijsnetten. Kies voor duidelijkheid, vertrouwen en vrijheid. Voor scholen waarin alle leerlingen welkom zijn, ongeacht hun geloof.

Met vriendelijke groeten,
Lander Piccart
Voorzitter Vlaamse Jeugdraad

Deze bijdrage vertegenwoordigt de persoonlijke mening van de auteur die niet noodzakelijk samenvalt met de mening van de redactie.