Op woensdag 18 februari organiseerde het Olve College van Edegem samen met de Joodse Tachkemoni school uit Antwerpen een merkwaardig project: de leerlingen van beide scholen kregen de kans om met elkaar te praten. Hevige discussies, emotionele onderwerpen en af en toe een tikkeltje humor waren het resultaat.
Verrijkende ervaring
Bij de gedachte aan Joden maakt iedereen automatisch de typische associatie met keppels en pijpenkrullen. De leerlingen van Olve College denken hier nu helemaal anders over. “Joodse jongeren zijn jongeren zoals jij en ik, niet gesloten en af en toe met een vuile mop”, vertelt Jan De Deken. Onderwerpen zoals geloof, seksualiteit, vrije tijd en Gaza komen uitgebreid aan bod. Verrassende antwoorden doen vele gezichten stralen. Het raakt joodse jongeren duidelijk dat er toch interesse is naar hun mening, hun cultuur. Voor de leerlingen van Olve College is het een verrijkende ervaring om te ontdekken hoe ze leven in onze maatschappij. “Ik vind het supertof om mijn joodse cultuur te kunnen delen met de jongeren van Olve”, vertelt Anabel Batinashvili van Tachkemoni enthousiast.
Geloof en tradities
Een ander gekend vooroordeel is dat Joden een eigen maatschappij zouden hebben opgebouwd binnen onze maatschappij. Zij noemen dit echter eerder een gemeenschap. “We hebben een eigen bakker, een eigen slager en onze vrienden zijn meestal joods. Maar dit is niet altijd zo”, vertelt Anabel. “Wij gaan ook uit, net zoals alle andere jongeren. Maar we houden meer vast aan tradities.” Het doorgeven van het joodse geloof via de moeder wordt door vele jongens ter sprake gebracht. “Als je eenmaal gelovig bent, wil je dat je kinderen dat ook zijn”, vertelt Levan Manacherov, “maar verliefdheid kan je niet controleren.”
Leren begrijpen
Joodse jongeren voelen zich aangevallen en kwetsbaar. We staan versteld van hun verhaal, na alles wat we voordien hoorden in de media. De band die ze hebben met Israël kunnen leken niet begrijpen. De Olve leerlingen oordelen dus niet, maar ze leren luisteren naar jongeren uit een cultuur die voor hen als vreemd aanvoelt. “De joodse jongeren voelen zich heel betrokken bij de situatie in Gaza. Er zijn talrijke discussies ontstaan. Samen hebben we elkanders standpunt leren begrijpen”, zegt Jan nog. Openstaan voor beide kanten en niet alleen geloven in wat de media te bieden hebben, doet Anabel veel plezier.
© 2009 – StampMedia – Anke De Bleecker