Het besluit van Australië om jongeren onder de 16 jaar te verbieden toegang te krijgen tot sociale media is een stap in de goede richting, vindt reporter Omar Bouiraamane. “Dit wetsvoorstel heeft het potentieel om wereldwijd een precedent te scheppen, en dat is een goed signaal.”
Australië verbiedt sociale media voor kinderen en jongeren tot 16 jaar. De Senaat heeft het wetsvoorstel vorige week op de laatste dag van het parlementaire jaar in Australië goedgekeurd. Australië is daarmee het eerste land ter wereld waar de overheid leeftijdsbeperkingen voor sociale media oplegt. De techbedrijven krijgen nu de tijd om de maatregel door te voeren in hun apps. Als ze dat niet doen, zullen ze grote boetes krijgen van de Australische overheid.
Sociale media hebben een enorme invloed op de mentale gezondheid van jongeren, en steeds vaker horen we verhalen over jongeren die worstelen met de druk van online vergelijkingen, cyberpesten en verslaving aan digitale platforms. Dit verbod biedt jongeren de kans om zich te concentreren op hun persoonlijke ontwikkeling, hun school en vooral op echte sociale interacties.
Dit is een tijd waarin we ons als samenleving bewust moeten worden van de schadelijke effecten die de online wereld op jongeren kan hebben. Sociale media zijn ontworpen om verslavend te zijn, en het is simpelweg niet gezond voor jongeren om daar al te vroeg aan blootgesteld te worden.
“Het verbod helpt jongeren om zichzelf te ontwikkelen zonder constant geconfronteerd te worden met onrealistische schoonheidsidealen en de druk om erbij te horen”
Door dit verbod te implementeren, zou Australië de eerste stap zetten naar het beschermen van jongeren tegen de negatieve invloeden van sociale media. Het zou jongeren helpen om zichzelf te ontwikkelen zonder constant geconfronteerd te worden met onrealistische schoonheidsidealen en de druk om erbij te horen.
Natuurlijk zal er kritiek zijn. Sommigen zullen zeggen dat het moeilijk te handhaven is en dat jongeren manieren zullen vinden om het verbod te omzeilen. Dat is een reëel punt, maar het maakt dit wetsvoorstel niet minder belangrijk. Het zet een duidelijke grens en laat zien dat de gezondheid en het welzijn van jongeren voorop moeten staan, boven de winst van techbedrijven.
Het is tijd dat de maatschappij, en vooral de overheid, meer verantwoordelijkheid neemt in het beschermen van de digitale leefwereld van jongeren. De beslissing van Australië zou wereldwijd als voorbeeld kunnen dienen. Het heeft het potentieel om wereldwijd een precedent te scheppen, en dat is een goed signaal.