Het initiatief ‘Dagen Zonder Vlees’ overtuigt dit jaar een recordaantal mensen om zo min mogelijk vlees en vis te consumeren in de komende weken. Dat zal natuur en milieu, de gezondheid van mensen en het welzijn van sommige dieren ten goede komen. "Maar spijtig genoeg vergeten we op deze manier het leed dat de eier- en zuivelindustrie veroorzaakt", schrijft Isabelle Gheldolf (23) in onderstaand opiniestuk.
Van 18 februari tot 4 april eten meer dan 35.000 mensen een extra portie groenten of peulvruchten in plaats van een lapje vlees of vis. "Het engagement is tijdelijk, maar scherpt je bewustzijn", zegt initiatiefneemster Alexia Leysen in een interview met De Standaard op 17 februari.
15 500 liter water
Over dat bewustzijn wil ik het even hebben. Ongeveer een jaar geleden begon ik me bewust bezig te houden met mijn voedingspatroon. Ik ontdekte dat de vlees- en visproductie een enorme last op het milieu legt. Het kweken van koeien, varkens en kippen als voedsel is gewoonweg inefficiënt. Dieren moeten grote hoeveelheden graan, soja en mais eten om groot te worden, maar produceren slechts een relatief kleine hoeveel vlees in de plaats.
De meeste gewassen die wereldwijd worden gekweekt zijn veevoeder en niet voor menselijke consumptie bedoeld. Bovendien moeten deze dieren ook drinken; voor een kilo rundvlees is 15 500 liter water nodig. Een kilo aardappelen, ter vergelijking, heeft slechts 500 liter nodig.
20 liter melk
Wat mij het meest schokt, is het leed dat de eier- en zuivelindustrie teweeg brengt. Industriële slachterijen worden meestal in de kijker gezet, maar ik durf te stellen dat wreedheden in de ei- en zuivelsector de verbeelding tarten. Om melkproductie te starten, wordt de koe, zodra ze geslachtsrijp is, kunstmatig geïnsemineerd om te bevallen van een kalf. Zodra het kalf geboren is, scheidt de boer het kalf van de moeder, kijkt het geslacht na en bepaalt het lot van het dier.
Een mannelijke kalfje gaat na een paar weken naar het slachthuis om tot kalfsvlees verwerkt te worden. Het vrouwelijke kalfje wacht hetzelfde lot als haar moeder: 20 liter melk per dag produceren tot ze niet meer kan en ook geslacht wordt. Duizend jaar geleden gaven koeien ongeveer 3 liter melk per dag. Maar tot het zover is, wordt het kalf alleen gehouden in een kalverenhut en gevoed met een melksupplement omdat de melk van de moeder naar mensen gaat.
Eierproductie
In de eierindustrie zijn kippen zo gekweekt dat ze elke dag hun menstruatie krijgen wat zich uit in de vorm van een ei. Andere kippen worden kunstmatig zwanger gemaakt en hun kuikens worden vlak na de geboorte weggenomen. Mannelijke kuikens worden meteen vergast of vermalen. Vrouwelijke kipjes sluit de boer wederom op om verder eieren te leggen tot ze niet meer kunnen en geslacht worden.
Aan de hand van deze voorbeelden, wil ik aantonen dat het nodig is om de onderbelichtte wantoestanden in de zuivel-en eierindustrie bekend te maken bij het grote publiek. Als mensen mij vragen waarom ik geen zuivel of eieren eet, zie ik bij iedereen dezelfde verontwaardiging in hun ogen.
Plantaardig
De vlees- en visconsumptie verminderen is een geweldige stap in de goede richting die ik aanmoedig. De populariteit van Dagen Zonder vlees duidt er op dat een heleboel mensen bewust willen omgaan met hun voeding. Toen ik mij ervan bewust werd wat voor impact mijn voedingspatroon had op het milieu, de dieren én mijn gezondheid, kon ik geen enkel dierlijk product meer door mijn keel krijgen.
We moeten daarom ook eens kijken naar onze kaas-, yoghurt-, melk- en eierconsumptie. Ik hoop dat de volgende editie van Dagen Zonder Vlees de mensen warm maakt om een plantaardig dieet uit te proberen.
Wil je meer informatie weten over de impact van een plantaardig dieet op je gezondheid, het milieu en de dieren raadpleeg dan http://www.evavzw.be of http://www.vegansociety.com
|
© 2015 - StampMedia - Isabelle Gheldolf