© Globelink

40 jonge klimaatactivisten uit Australië, België, Bosnië, Nederland, Denemarken, Duitsland, Italië, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Slovakije en de Verenigde Staten overhandigden op 30 oktober “KliMaat”-planten aan de EU-commissarissen die voor de komende vijf jaar zijn aangeduid. In een open brief uiten vertegenwoordigers van Youth for Climate, Fridays for Future en Extinction Rebellion Youth zowel hun hoop voor de toekomst als hun teleurstelling en frustraties na meer dan een jaar protest.

 

Geachte commissarissen van de Europese Commissie

Geachte President,

Geachte vice-voorzitter,

Wij zijn jonge klimaatactivisten uit België, Denemarken, Duitsland, Nederland, Slowakije, Slowakije, Zweden, Italië en het Verenigd Koninkrijk. We maken allemaal deel uit van verschillende klimaatbewegingen, waaronder Fridays For Future, Extinction Rebellion, Extinction Rebellion Youth en Youth for Climate. Tijdens de herfstvakantie bouwen we hier in Brussel ons internationaal netwerk uit en willen we de klimaatbeweging mobiliseren. Dit is in feite niet onze verantwoordelijkheid, maar vier decennia van klimaatontkenning en acht EU-commissies die allemaal hebben nagelaten de noodzakelijke beslissingen te nemen, hebben ons gedwongen om onze jeugd op te offeren, te staken en ons in te laten met burgerlijke ongehoorzaamheid om ervoor te zorgen dat u eindelijk handelt.

"Wat wil je worden als je groot bent? "Het is de vraag die iedereen als kind krijgt. Sommigen van ons droomden ervan om dokter, politieagent of zelfs astronaut te worden. Maar door de klimaatafbraak zijn onze dromen en onze toekomst gestolen. We droomden ervan om de regenwouden, de koraalriffen, de ijsberen in het Noordpoolgebied te zien. Vandaag moeten we ons afvragen of onze kinderen ze ooit zullen kunnen zien.

Wij zijn de jeugd van vandaag, de samenleving van morgen, en wij zijn degenen die de gevolgen dragen van wat u vandaag beslist. We zijn bang voor onze toekomst in deze brandende wereld waarin u ons hebt achtergelaten om in te leven. Wat heeft het voor zin om van een toekomst te dromen als het bestaan ervan in gevaar is? Als je het Akkoord van Parijs en de grootste bedreiging voor onze menselijke beschaving serieus neemt, moet je nota nemen van wat de wetenschappers zeggen en eindelijk in actie komen. U bent niet alleen verantwoordelijk voor wat u doet, maar ook voor wat u weigert te doen. Deze onwetendheid zal onze doodstraf zijn. Echte klimaatactie is nu aan de orde. We kunnen deze crisis niet kunnen oplossen zonder ze te behandelen als wat ze is: een crisis.

Daarom is het van het grootste belang dat we onder de grens van 1,5°C wereldgemiddelde temperatuurstijging blijven. Hierna bereiken we the point of no return. Als we er niet in slagen om drastische systematische veranderingen door te voeren, zullen de gevolgen verschrikkelijk zijn. Denk aan massale uitsterving van dieren en andere levende wezens, tot 200 soorten per dag. We hebben niet veel tijd meer. De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al voelbaar, vooral in het Zuiden. Het Amazonegebied - een van de vochtigste plekken op aarde - staat in brand; het Noordpoolgebied - een van de koudste plekken op aarde - staat in brand; het zeeleven sterft uit; de droogte in het Zuiden veroorzaakt hongersnood; en orkanen en overstromingen komen steeds vaker voor. Het is van vitaal belang voor elk individu, bedrijf, lobbygroep en politicus om samen te werken om nieuwe wetten te creëren die krachtiger zullen worden gehandhaafd, om de winstgedreven uitbuiting van dieren, mensen en land tegen te gaan en zo een gezonde toekomst op te bouwen.

Wij zijn één volk en we zouden één stem moeten zijn; de verdeeldheid tussen politieke partijen verpest de eenheid die nodig is om zo'n alomtegenwoordig probleem als klimaatverandering op te lossen. Vandaag vragen wij u om verder te kijken dan de partijpolitiek, en te luisteren naar de wanhopige hulpkreten die over de hele wereld weerklinken. We moeten niet alleen de toekomst van de mensen in het Noorden redden, maar ook het heden van de mensen in het Zuiden.

De ontoereikende doelstelling van de EU, om tegen 2050 een netto-CO2uitstoot van nul te bereiken, is zeer onduidelijk. Vooral over de manier waarop dit doel moet worden bereikt. Bovendien zal het ons niet in staat stellen om de temperatuurstijging te beperken tot 2°C, laat staan tot 1,5°C. Wij roepen daarom op tot de afschaffing van fossiele brandstoffen als energiebron. Het korte termijndenken in onze economie staat bovenaan het prioriteitenlijstje, boven de toekomst van onze hele planeet, en dat is allesbehalve duurzaam.

Wij roepen vandaag op tot een Jongerenvergadering en vragen u om eindelijk te luisteren naar de stem van de vergeten jongeren. We zijn onvrijwillig afwezig in de discussies over klimaatverandering, maar het is onze toekomst die op het spel staat. We leven in een zogenaamd "democratisch" systeem waar onze stemmen worden gehoord, maar toen we een paar dagen geleden gebruik maakten van ons democratisch recht om te onderhandelen, werden we alleen maar geconfronteerd met een muur van inactiviteit. Ondanks de garanties en beloften dat we gehoord zouden worden.

We zijn het beu om van het kastje naar de muur gestuurd te worden en we zijn het beu om de longen uit ons lijf te schreeuwen en nog steeds het zwijgen opgelegd te krijgen. Samen hebben wij, politici en activisten, de kans om een nieuw systeem te vormen dat voor iedereen werkt. Gebrek aan actie en reactie kan leiden tot frustratie en zelfs depressie, en zowel activisten als politici geraken uitgeput. We hebben het gevoel dat onze inspanningen verspild worden en dat niets wat we doen iets uitmaakt. Maar wij zijn niet degenen die schuld treffen- dit is een gebrekkig systeem dat geen verandering toelaat. We mogen dan teleurgesteld zijn, we zullen onze rechten niet laten afpakken. We zijn ethisch verplicht om ons te verzetten, om niet te gehoorzamen, te betogen en te staken, uit te breiden en vastberaden door te gaan, tot we niet langer kunnen genegeerd worden.

Wij zijn uitgeput, jullie zijn uitgeput. We staan voor een strijd die te complex is om uit te vechten. Deze brief is een uitnodiging om te luisteren. Het is een zaadje dat we in je hersenen planten, om uit te groeien tot concrete actie. Het toont onze woede, onze hoop en onze behoefte aan verstandige politieke acties. Dit systeem beperkt niet alleen ons, maar ook u. U mag gefrustreerd zijn en boos op ons, maar gebruik dat vuur om actie te ondernemen. Wij dagen u uit om de pijn van onze wanhoop te voelen, en met de immense kracht die u heeft, de moed te vinden om ons te helpen een nieuwe en duurzame wereld op te bouwen.


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 5/11/2019

vorige volgende