De bachelor journalistiek is over het algemeen een nuttige opleiding, maar er zijn grote kwaliteitsverschillen tussen de hogescholen die ze aanbieden. Tot die conclusie komen twee commissies van internationale experts, die de opleidingen journalistiek aan Vlaamse hogescholen doorlichtten. Maar wat zijn nu de gevolgen van zo'n bezoek?

Om de 8 jaar krijgt elke opleiding een visitatie van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR). In het voorjaar van 2013 kregen de zes opleidingen journalistiek aan de Vlaamse hogescholen twee commissies van internationale experts over de vloer. Drie kernvragen stonden centraal bij de visitatie: wat beoogt de opleiding, hoe realiseert de opleiding dat en ten slotte: worden de doelstellingen bereikt?

Patrick Herroelen, opleidingshoofd aan AP Hogeschool Antwerpen, legt uit de visitatie betekent voor zijn instelling: "De overheid wil nagaan of de aangeboden opleidingen wel op een deftige, kwaliteitsvolle manier worden gebracht. De regering investeert namelijk veel geld in hogescholen. Om de kwaliteit na te gaan, creëren ze een referentiekader waaraan de opleiding moet voldoen. Als je als opleiding aan dit kader voldoet en dus een goed visitatierapport ontvangt, kan je een accreditatie aanvragen om de opleiding verder te zetten tot het volgende bezoek", vertelt Herroelen.

Financiële crisis

VLUHR is bevoegd voor de externe kwaliteitscontrole van het onderwijs aan universiteiten en hogescholen. Opleidingen aan hogescholen winnen alsmaar aan populariteit, maar voor meer studenten heb je ook meer geld nodig. "Het is een vicieuze cirkel: we krijgen als het ware een schouderklopje voor ons goed rapport en het harde werken, maar krijgen er vervolgens niet de middelen voor. We zijn een erg praktijkgerichte opleiding, waardoor alles arbeidsintensiever is voor de lectoren. Daarvoor krijgen we eigenlijk al jaren te weinig geld", stelt Herroelen.

Moeten hogescholen dan noodzakelijkerwijs inboeten op kwaliteit? "We zijn verplicht om aan ons programma te sleutelen", bevestigt Herroelen. "We kunnen vakken schrappen, minder keuzevakken geven of met iets grotere groepen werken. We weten dat dit niet ideaal is, maar we kunnen niet anders. We krijgen immers niet de financiering om dit waar te blijven maken."

Existentiële crisis

Naast een algemene economische crisis, woedt er al enkele jaren een crisis in het medialandschap. Die laat zich ook voelen in de opleiding journalistiek. "We stellen vast dat we dit jaar wat minder inschrijvingen hebben dan vorig jaar. Journalistiek biedt inderdaad niet altijd een even grote toekomstzekerheid. Met dit in ons achterhoofd moeten we onze studenten er dan ook attent opmaken dat er ook tewerkstellingsmogelijkheden zijn in andere sectoren, zoals in bedrijven of bij overheidsinstellingen", zegt Herroelen.

Wedstrijd der scholen

Hoewel VLUHR de visitatie beschouwt als een kwaliteitscontrole bevat het toch elementen van een competitie. Zo schrijft AP Hogeschool op zijn site: "Bachelor Journalistiek beste van ’t Stad." Terwijl als we naar de provincie kijken AP de prijs toch aan Thomas More moet afstaan. Ook Howest pakt op hun site uit: "De visitatiecommissie had lovende woorden voor de praktijkgerichte aanpak van de opleiding." In werkelijkheid hebben alle scholen nog werk voor de boeg. De commissie wijst erop dat de scholen meer aandacht moeten besteden aan nieuwe vormen voor journalistiek.

Meer info over de visitatie vind je op http://www.vluhr.be/default.aspx?PageId=517.

© 2014 - StampMedia - Karolien Segers


Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 18/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 18/02/2014