Hogere studies binnen een technologierichting zitten in de lift. Dat blijkt uit de jongste cijfers van Agoria, de federatie van de technologische industrie. Niet alleen ligt het aantal inschrijvingen nu al hoger dan vorig jaar, ook zien we een toename van het aantal meisjes dat dit academiejaar zal starten.
Van de 5.509 inschrijvingen tot 31 augustus zijn er 661 vrouwen, een aandeel van 12 %. In het academiejaar 2014-2015 bedroeg het aandeel vrouwen nog maar 10%.
Die cijfers komen uit de technologiebarometer, een instrument waarmee Agoria het aantal inschrijvingen in de professionele bachelors ICT en technologie en de masteropleidingen industriële wetenschappen, burgerlijk ingenieur en informatica analyseert. De grootste stijging kunnen we vaststellen binnen de master industriële wetenschappen. Hier steeg het aandeel vrouwen met 22%.
Witte Raaf
Evelien Van Santvoort volgt haar tweede jaar energietechnologie aan Odisee. In haar eerste bachelor waren er vier meisjes in een klas van 120 studenten. “Doordat ik in het middelbaar onderwijs elektrische installatietechnieken – een TSO-richting – volgde, was ik het al gewend mijn mannetje te staan tussen mijn medestudenten. Meisjes denken op een andere manier, dat merk je tijdens groepswerken. Die mix is erg waardevol.”
Dat het aantal vrouwelijke studenten in een technische richting toeneemt, doet de arbeidsmarkt juichen. Niet alleen zijn er in die sector veel knelpuntvacatures, ook ziet de bedrijvenwereld vrouwen graag komen. Dit probeert Agoria te stimuleren door promo-campagnes te voeren voor technologie en wetenschap bij meisjes in het laatste jaar secundair onderwijs.
“Toen ik op de eerste lesdag de aula binnenstapte, heb ik er toch voor gekozen om me bij de meisjes – die allemaal op één rij zaten- te voegen”, getuigt Isabelle Geenen, studente burgerlijk ingenieur aan de KUL.
Een jaar later is ze het al gewend om tussen de mannelijke studenten haar weg te vinden. Al kon ze op fronsende wenkbrauwen rekenen, toen ze aan een mannelijke studiegenoot vertelde dat ze later graag leerkracht zou worden. Niet alle vrouwen in een technische studie zijn dus carrièrejagers.
© 2015 - StampMedia - Liesbet Aerts
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 02/09/2015