ANTWERPEN - Het is waarschijnlijk niet de gemakkelijkste keuze om jezelf te outen als homo in de harde voetbalwereld. Het taboe rond homoseksualiteit in de sport moet doorprikt worden. Dat vindt ook Pablo* die sinds kort bij de enige Belgische homovoetbalploeg ‘Pink Devils’ speelt.

De voetbalwereld werd enkele maanden geleden opgeschrikt door het uit de kast komen van de Amerikaanse voetballer Robbie Rogers. De vleugelspeler was een van de eerste profvoetballers die ervoor uitkwam homo te zijn. Hij besloot daarbij ook te stoppen met voetbal. Eind mei werd hij echter terug opgepikt door Los Angeles Galaxy. Een sterk statement met het oog op een toekomst waarin meer spelers uit de kast komen. Pablo, die zijn ploeg voorlopig nog niets vertelde over zijn geaardheid, kan de keuze om uit de kast te komen enkel toejuichen.

Vertrouwen

Een belangrijke stap in het naar buiten brengen van je geaardheid is het aanspreken van een vertrouwenspersoon. In Pablo's geval waren dat zijn ouders en nadien ook een trainer en iemand van de ploeg. “Mijn ouders waren eerst verrast, maar ze aanvaardden het vrijwel meteen”, legt Pablo uit. “Nadien vertelde ik het ook aan een trainer en via iemand van de ploeg kwam ik bij de Pink Devils terecht. De rest van mijn ploeg weet echter nog niets van mijn geaardheid, maar ik weet nu al dat niemand er een probleem mee gaat hebben. Het voetbal wordt misschien wel bekeken als een harde wereld, maar ik weet dat de meeste spelers diep vanbinnen niet veel problemen hebben met holebi’s. Je moet gewoon een beetje vertrouwen hebben in je teamgenoten.”

Supporters op de dool

De Nederlandse voetbalanalist René Van der Gijp maakte wel erg homofobe grappen en opmerkingen in het programma Voetbal International. Johan Boskamp deed er nog een schepje bovenop door te zeggen dat homo’s niet gezond zouden zijn en daarvoor naar de dokter moeten gaan. Slogans als ‘Alle boeren zijn homo’s!’ of ‘ Vuile homo!’ horen we wel meer dan eens van de tribunes rollen. Pablo merkt op dat homofobie meer iets is wat rond het veld hangt. “Ik ga zelf regelmatig voetbal kijken dus ik weet wat er allemaal geroepen wordt. Mensen rond het veld gaan helemaal op in het spel en reageren zich bij tegenslag af op groepen zoals holebi’s.” Of er iets aan die homofobie kan veranderen? Pablo is overtuigd van wel. “Wees maar zeker dat er heel veel homo’s in het voetbalmilieu zitten. Zij moeten nu uit de kast durven komen en het taboe doorbreken. Het is vooral wachten op de eerste stervoetballer die zich out!”

Roze Duivels

De Pink Devils, een homovoetbalploeg uit het Mechelse, is in België tot nu toe de enige in haar soort. Op de vraag of het wel nodig is om holebi’s apart te laten spelen antwoordt Pablo: “Homo’s moeten inderdaad ook zichzelf kunnen zijn bij om het even welke ploeg, maar door samen met enkel homo’s te spelen schep je een soort band. Iedereen aanvaardt hier iedereen.” De Pink Devils sloten de World Outgames af met een 5de plaats.

* Pablo is een schuilnaam

© 2013 - StampMedia - tekst en foto Jef Cauwenberghs