Maarten Inghels (26) is dichter en schrijver. In zijn oeuvre zijn twee dichtbundels en twee boeken terug te vinden. Daarnaast is hij coördinator van het project ‘De eenzame uitvaart’. "Ik begin aan een verhaal met een onderwerp voor ogen, maar het verhaal gaat vaak de andere kant uit."

Tijdens de Nacht van Vonk bracht Maarten Inghels, samen met Katharina Smets, een luisterspel. Twee mensen die een verhaal vertellen zonder beeld, waarbij het publiek een beeld vormt dat zich in hun hoofd afspeelt. "De Nacht wordt georganiseerd om literatuur op een andere manier naar buiten brengen, maar staat op zich los van mijn werk. Literatuur is mijn drijfwereld.”

Jouw gedichten gaan over allerlei gevoelige momenten in iemands leven, In ‘Handel in emotionele goederen’, gaat het bijvoorbeeld over een sterfgeval van een geliefde of vriend waarvan je de spullen moet opruimen. Heb je dat zelf al meegemaakt in je leven?

Inghels: “Eén keer bij een familielid. Je pelt zijn of haar leven af. Laag na laag kom je dingen te weten. Aan de hand van foto’s, boeken, cd’s en andere spullen, leer je die persoon kennen. Dat is heel confronterend. Dit bracht me op het idee om ‘Handel in emotionele goederen’ te schrijven.

In jouw werken ‘Tumult’ en ‘Een landloper op batterijen’ heb je het over dat wat je tegenkomt terwijl je naar iets anders op zoek bent. Is dat gebaseerd op situaties uit je leven waarbij je plots iets ontdekte waar je niet naar op zoek was of iets wat je ervoor niet zag, zoals liefde?

Inghels: “Dat is het principe van serendipiteit. Je ontdekt dingen waar je niet naar op zoek bent. Het is als naar de bibliotheek gaan voor een boek en naar huis gaan met drie andere boeken. Daarom is schrijven zo leuk. Ik begin aan een verhaal met een onderwerp voor ogen, maar het verhaal gaat vaak de andere kant uit en ik ontdek dingen die ik niet zocht of waarover ik niet ging schrijven.”

In oktober 2013 bracht je een reportageboek uit: ‘De eenzame uitvaart’. Het is een bundeling van veertig gedichten, geschreven voor mensen die in eenzaamheid overlijden zonder familie of vrienden op de uitvaart. Heb jij het enigszins moeilijk met het idee dat jou dat zou kunnen overkomen?

Inghels: “Dit boek is geschreven voor mensen die in eenzaamheid stierven en afscheid namen. Vaak gaat het om mensen die afgedreven geraakten door armoede en sociaal isolement. Ik hoop zelf nooit zoiets mee te maken.”

© 2014 – StampMedia – Milou Verstappen