De Israëlische filmmaker Eyal Sivan stelde op vrijdag 25 maart zijn Common Archive-project voor in Gent. De lezing ging door in het Vredeshuis tijdens de tweede editie van Eye on Palestine. Het festival van de afgelopen twee weken brengt Israël en Palestina in beeld.

Aan de hand van een uitgebreide verzameling aan beeldmateriaal wil Eyal Sivan het conflict tussen de Palestijnen en Israëli weergeven door de ogen van Israëlische daders. Volgens hem bestaan al genoeg verhalen over slachtoffers en Palestijnse oorlogsdaders. Hij wil het beeld vervolledigen door getuigenissen van Israëlische daders te archiveren. De daders beschouwt hij als slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Palestijnse getroffenen ziet hij dan weer als slachtoffers van slachtoffers.

Sivan kwam op dit idee na zijn film 'Route 181' met de Palestijnse filmmaker Michel Khleifi. Voor deze documentaire reisde het tweetal langs de grenzen tussen Palestijns en Israëlisch gebied. Op hun reis lieten ze iedereen die hun weg kruiste aan het woord.

Research

Een jaar later begon Sivan een onderzoek naar de Israëli die in 1948 de Palestijnen uit hun land verdreven. Via het militair archief kon hij enkele overlevenden interviewen over hun jeugd. Vlot en zonder schroom spraken de getuigen over hun daden.

Sivan wil een volledig archief samenstellen van de joodse daders, van vroeger tot nu. "Dergelijk archief was nog niet ontwikkeld", vertelt hij. Volgens hem kunnen mensen pas een juist beeld krijgen van de geschiedenis, als ze het hele verhaal kennen.

Het Common Archive van Eyal Sivan komt online en dient als werkplatform. Met dit instrument kan de gebruiker zelf onderzoek verrichten. Hij kan de archieven ook aanvullen of bewerken.

© 2011 - StampMedia – Lynn Symons, foto: Robert Guss