In Nederland noemen ze het ‘theatersport’ en daar werpt het publiek met roosjes of natte sponzen. De Belgische Improvisatie Liga (BIL) noemt het heel stoer ‘matchform’ en staat het publiek toe om de acteurs en/of de scheidsrechter met pantoffels te bekogelen.
Met veel lawaai en grote gebaren lokt de BIL hun toeschouwers op de Cultuurmarkt in Antwerpen. Dit is meteen ook de ideale gelegenheid om hun twintigjarig bestaan te vieren. Spelenderwijs laten de leden van de improvisatiegroep Antwerpen kennis maken met hun manier van toneel spelen. Twintig zondagen per jaar geven ze een voorstelling in de vorm van een wedstrijd. De groep wordt in drie gesplitst en elk ploegje krijgt een kleur. Zo nemen zij het tegen elkaar op in een ‘match’. Ben je niet tevreden met het stuk of ben je het niet eens met de scheidsrechter? Neem gerust een pantoffel… en werpen maar!
Op de Cultuurmarkt vandaag mag het publiek alvast oefenen met pantoffels gooien. Enthousiaste mannen en vrouwen in gekke kostuums pikken hier en daar iemand uit het publiek die met pantoffels mag mikken op de twee mannen die in het midden van een mini-ijshockeypiste staan. Deze ijshockeypiste is een stukje uit het speelveld waarin wedstrijden van BIL plaatsvinden. De hele dag nog zal er met pantoffels gegooid worden en de winnaar van elk wedstrijdje mag op de foto met de doorgeefbeker en krijgt een medaille.
Gelukkig worden de pantoffels enkel uit de kast gehaald wanneer het slecht is, en dat is lang niet altijd het geval. Maar hoe zorg je er voor dat een voorstelling goed is als je de hele tijd moet improviseren? Daarvoor leren de acteurs allerlei technieken. De belangrijkste is het accepteren: als je medespeler iets zegt moet je daar meteen in kunnen meegaan. Daarnaast zijn inlevingsvermogen en zelfvertrouwen eigenschappen die een improvisator zeker niet mag missen. En aangezien het decor enkel bestaat uit acteurs die op hun best een boom of huis uitbeelden, moeten ze daarvoor ook enkele technieken onder de knie hebben.
In twintig jaar tijd is BIL gegroeid van een amateuristisch groepje naar een professionele ploeg van dertig acteurs met leeftijden tussen de 20 en de 45 jaar. Tijdens een voorstelling of ‘match’ is interactie met het publiek een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Uiteindelijk zijn zij het die beslissen of de pantoffels zullen worden bovengehaald of niet…
© 2008 – StampMedia – Shanah Houtrique