(CJP) Sommigen zien een bank om op te zitten, een muur als deel van een huis of een trap enkel om op en af te lopen. Niet bij de freerunners van Brussels Parkour School, zij zien de stad als hun speeltuin en jumpen over alles wat ze tegenkomen.
Tarek Saghrou (25) en Benkatane Fawzi (22) zijn samen het kloppende hart achter de Brussels Parkour School, een freerunningschool die sinds 2012 jongeren leert om veilig aan parkour te doen. Bij deze sport gebruik je de stadsomgeving als spreekwoordelijke speeltuin en klauter je over alles wat je tegenkomt. Tarek en Benkatane zijn samen goed voor meer dan 20 jaar ervaring in het freerunnen en ze hopen nog jarenlang door onze hoofdstad te kunnen jumpen en gliden.
Wat is een goede leeftijd om aan freerunning te beginnen?
Tarek: "16 jaar is een uitstekende leeftijd. Dan heb je je meeste groeischeuten immers al gekregen. Maar ook op je 12e of 13e kan je al aan parkour beginnen. Wanneer je je klaar voelt en de interesse groot genoeg is, dan kan je komen proberen in onze school. De bovengrens ligt wel ongeveer vast, ik raad je niet aan om nog te beginnen als je de 30 voorbij bent, maar als niets je kan tegenhouden, waarom niet?”
Duurt het lang om goed te worden in freerunning?
Benkatane: "Ja héél lang (lacht). Het kan twee tot drie jaar duren voordat je alle bewegingen onder controle hebt en op deze manier vertrouwen wint. We trainen constant, ook als we geen zin hebben. Zo word je alsmaar beter."
Tarek: "Ondanks de talloze trainingen, kan je jezelf toch blesseren. Dat is even schrikken, maar je leert op deze manier hoe je bepaalde technieken anders kan toepassen. Het hoort bij elke sport. Na verloop van tijd groeit het vertrouwen in jezelf."
Aangepaste kleding
Voor jullie is parkour duidelijk meer dan enkel sporten?
Tarek: "Voor ons is parkour een manier van bewegingsvrijheid in combinatie met sport en vrije tijd. Eigenlijk geldt dat niet enkel voor ons, maar voor vrijwel iedereen die aan freerunning doet. Het familiale aspect is ook zeer leuk: je wordt als nieuwkomer heel snel opgevangen in de groep. We zijn één grote familie. We kennen ook de freerunners van andere steden zoals Antwerpen en Oostende. Daar is de parkourscene ook heel actief. We kennen elkaar en delen tips over hoe we onze technieken kunnen aanscherpen."
Benkatane: "Voor ons en voor veel jongeren in Brussel biedt parkour een doel in hun leven. Soms hebben jongeren niet alle middelen om zich te uiten en op deze manier kunnen ze dat wel. Onze deur staat open voor iedereen die het eens wil proberen. Het enige dat we graag zien is respect voor elkaar, voor elkaars spullen en dat je een diploma middelbaar onderwijs hebt behaald."
Worden deze waarden en normen ook mee aangeleerd in de school?
Tarek: "Jazeker. Weet je, we hebben graag een goed imago. Wij zijn een sportieve organisatie die niet zozeer op het competitieve gericht is zoals wel het geval is bij officiële federaties. Bij ons draait het om de sport en het plezier maar als we twee routes zien, kiezen we de moeilijkste. Puur voor de uitdaging. Dat is motto van onze school."
Benkatane: "Als we in een bepaalde buurt gaan werken, hebben we ook graag dat de buurtbewoners weten dat we te vertrouwen zijn. Het is dus belangrijk dat elk lid de waarden en normen uitstraalt die onze school hoog in het vaandel draagt."
Voor iedereen die het wil proberen: is aangepaste kledij noodzakelijk?
Benkatane: "Met goede loopschoenen en gemakkelijke kleding kom je al een heel eind. We gebruiken geen bescherming, maar geen nood: we lopen niet te hard van stapel en leren stap voor stap."
© 2013 - CJP - Jay Stout
Dit artikel verscheen eerder op CJP en kadert in een samenwerking tussen StampMedia en een aantal onafhankelijke nieuwsmedia waaronder CJP.