Morgen donderdag wordt in São Paulo de aftrap gegeven van het WK voetbal. U zal het wel al gemerkt hebben: na twaalf jaar is ook België nog eens van de partij op ‘s werelds grootste voetbalfeest. Over hoe onze Duivels en de rest van de wereld gaan presteren, wordt al maanden druk gespeculeerd. Sportjournalist Peter Vandenbempt, die voor de VRT verslag zal uitbrengen vanuit Brazilië, vertelt wat hij ervan verwacht.

De Belgen zijn gearriveerd in Rio. Dankzij een fantastische kwalificatiecampagne, met een elfde plek op de FIFA-ranglijst tot gevolg, ligt de lat hoog voor onze Duivels. Peter Vandenbempt, die voor de VRT ook televisiecommentaar zal voorzien bij heel wat wedstrijden, tempert de verwachtingen: “Ik heb in het verleden ook al ploegen gezien die, zoals onze Belgen, een goede kwalificatiecampagne aflegden en dan zwaar teleurstelden. Denk aan Nederland, dat er in de eerste ronde van het EK al uit ging.”

Hoe schat u hun kansen in?

“Het is hoopvol wat de Belgen presteerden, maar het dient tot niets eens je op zo’n WK-ronde bent aangekomen. De Belgen hebben wel zeer veel geluk gehad bij de loting. Als ze bijvoorbeeld in een andere groep waren terecht gekomen, moesten ze in Manaus gaan spelen. Nu is zowel de kwaliteit van de tegenstander als de geografische spreiding heel erg gunstig. Dus ik vind wel ze toch de eerste ronde moeten overleven, op basis van de kwaliteiten en de ervaring die de Rode Duivels hebben. Ervaring, weliswaar niet op een groot toernooi, maar wel in de betere Europese competities en de Champions League. Als de Duivels er in de eerste ronde uit liggen, is het een fiasco.  Als ze in de tweede ronde door Duitsland of Portugal worden uitgeschakeld, dan kunnen we daar mee leven. Dus wat ik ervan verwacht? Zeker de achtste finales halen en dan zien we wel. In één wedstrijd kan je eigenlijk van iedereen winnen.”

In onze poule treffen we Rusland, Algerije en Zuid-Korea. Wat kan u over die ploegen vertellen?

“Ik heb twee jaar geleden, nog voor het EK, de Russen o.l.v. Dick Advocaat tegen Italië zien spelen. Toen dacht ik nog dat die wel eens de halve finales van het EK zouden kunnen halen. Daarna ging het echter helemaal de verkeerde kant uit. Ik weet ook niet of Rusland onze sterkste tegenstander zal zijn. Anders dan België is het geen ploeg die tien spelers in de beste competities ter wereld heeft rondlopen. Je moet misschien zelfs meer vrees hebben voor de kwaliteiten van een toptrainer zoals Capello dan voor de kwaliteiten van de spelers.

Op papier is Algerije geen enkel probleem, maar daarbij komt wel dat je ze als eerste treft. Dan zijn ze nog gemotiveerd, zijn ze nog niet te lang van huis en geloven ze er zelf nog in. De Belgen gaan waarschijnlijk het beste Algerije tegenover zich krijgen. Normaal moeten de Duivels er gewoon van winnen, maar als je ze in de derde wedstrijd treft en ze hebben al wat verloren en ruzie gemaakt, dan is dat toch net iets gemakkelijker. En de Zuid-Koreanen vormen een ploeg met flink wat tactische discipline en veel loopvermogen. Ik weet dus niet of we ons wel mogen blindstaren op de Russen.”

Op elk WK zijn er ook altijd enkele ‘kleintjes’ die kunnen verrassen. Chili, Paraguay of Zwitserland stuntten in het verleden al wel eens. Wie denkt u dat deze keer voor de verrassing zorgt?

“Als ik dat op voorhand zou kunnen zeggen, dan zou het uiteraard geen verrassing meer zijn (lacht). Ik hoor veel goeds over Costa Rica. Maar misschien gaat Chili wel weer een rol spelen. Het is een ploeg met aantrekkelijk offensief voetbal. Ik denk dat in het algemeen trouwens dat Midden- en Zuid-Amerikaanse landen een belangrijke rol gaan spelen. Aangezien de wereldbeker daar plaats vindt, moeten we de favorieten ook daar gaan zoeken.”

Op enkele bookmakerspagina’s zag ik al Argentinië, Italië en zelfs België passeren als belangrijke outsider. Op welke outsider zou u inzetten?

“Italië is een ploeg die me twee jaar geleden heeft verleid. De Azzurri stonden vroeger voor organisatie en negatief catenacciovoetbal. Twee jaar geleden zijn ze onder Prandelli overgeschakeld op aantrekkelijk voetbal. Maar als ze blijven teren op de spelers en de spelwijze van Juventus, dan vrees ik toch dat ze niet al te ver gaan geraken. Ze zitten bovendien in een groep met Engeland en Uruguay - van Uruguay verwacht ik toch ook wel wat. Maar als we dan toch chauvinistisch moeten, waarom niet België? Voor alle duidelijkheid: niet voor de wereldtitel, maar wel om wat verder te geraken dan men van ons verwacht.”

Wie wint het WK?

“Dat is simpel: Brazilië. Ik denk dat daar niet zoveel aan te doen zal zijn, tenzij ze zichzelf in de voet schieten. Ze spelen thuis, ze hebben een uitstekende ploeg en met Scolari een van de allerbeste trainers van de wereld. Hij werd al eens wereldkampioen met Brazilië en zette daarnaast ook fantastische resultaten neer met Portugal. Het is geen naïef Braziliaans elftal dat naar voren zal stormen om vervolgens koud gepakt te worden. Het enige dat je kan zeggen, is dat ze geen centrumspits van wereldklasse hebben. Dat is een manco, maar als je kijkt naar hoe ze vorig jaar op de Confederations Cup ontploft zijn, dan denk ik dat er maar één favoriet is voor de wereldtitel.”

Ten slotte, in onze eeuwige tweestrijd met Nederland: welke rol zal Oranje op dit WK spelen? Op het vorige EK maakten de Nederlanders zich nog compleet belachelijk.

“Op gevaar af van mijn ongelijk te moeten toegeven: geen grote rol. Als ik mijn Nederlandse collega’s moet geloven is het zelfs niet ondenkbaar dat ze na de eerste ronde al gewoon naar huis gaan. Ze zitten in een groep met Chili en Spanje en vooral defensief hebben ze grote problemen. Ze hebben veel jonge spelers die gewoon geen wereldtop zijn.

Oranje zit met het probleem dat wij vroeger hadden, weinig spelers in grote competities. Een van hun weinige goede spelers, Strootman, is bovendien geblesseerd uitgevallen. Je kan zeggen dat ze tien spelers en een keeper hebben rondlopen, maar het is lood om oud ijzer. Enkel Robben en Van Persie springen eruit, Sneijder is al heel wat minder dan in zijn gouden periode bij Inter. Ik verwacht er niet al te veel van. In principe heeft België op acht posities gewoon betere spelers dan Nederland.”

© 2014 – StampMedia – Jef CauwenberghsDit artikel werd gepubliceerd door Extrasport.be op 11/06/2014