“Ik heb nog nooit drugs gebruikt, maar ik ben er zeker van dat Vipassana duizend keer beter is.” Diep verscholen in de Limburgse bossen, in Dilsen-Stokkem, ligt het Vipassana Meditatiecentrum. Elke maand komen hier meer dan tweehonderd mensen uit de hele wereld over de vloer, op zoek naar geluk en evenwicht.
Tien dagen niet praten. Alleen slapen, mediteren en eten. Steeds meer mensen doen aan Vipassana. Maar hoe populair de meditatietechniek ook mag zijn, de organisatie wil niet veel informatie kwijt. “Kijk maar op de website”, klink het achterdochtig, wanneer we het centrum om een interview vragen. Pas als we ons als een eventuele cursist voordoen, verandert de toon en krijgen we uitleg.
Marathon lopen
Vipassana betekent letterlijk: de dingen zien zoals ze zijn. De oude techniek uit India, die gebaseerd is op de leer van Boeddha, lokt elke maand meer dan tweehonderd mensen naar het internationale meditatiecentrum in Limburg. Veel mensen zijn blijkbaar op zoek naar het ultieme geluk, want de lessen zijn volzet tot augustus.
Anita* (38) uit Hasselt kwam twee jaar geleden terecht bij Vipassana. “Ik had al langer interesse in het spirituele en ben veel bezig met mindfulness. Maar dat is niet te vergelijken met Vipassana: de meditaties in Dilsen-Stokkem zijn veel intensiever. Ik heb nog nooit drugs gebruikt, maar ik denk dat dit veel effectiever is. Hallucinant wat Vipassana met je doet. Na de cursus voelde ik me superfit. Als mijn man me toen had gevraagd een marathon te gaan lopen, zou ik onmiddellijk gezegd hebben: waar zijn mijn schoenen?”
Intens tempo
De cursisten moeten tien dagen om vier uur ‘s morgens opstaan. Vervolgens mediteren ze en dan pas mogen ze ontbijten. “Het tempo is intens. Ik heb het tot de negende dag volgehouden. Goed te doen wanneer je in afzondering bent, maar in het dagelijks leven kan je dat moeilijk toepassen”, aldus Anita.
Pierre Olefs heeft de cursus wel volledig gevolgd. Hij organiseert nu zelfs meditaties bij hem thuis. “Vipassana heeft mijn leven veranderd. Ik ben nu veel positiever. Ik heb veel tegenslagen meegemaakt en zag het niet meer zitten. Door te mediteren heeft mijn leven weer zin gekregen.”
Donaties
“Vipassana leek me eerst een sekte te zijn”, zegt Isabelle* (43) uit Brussel. “Maar dat is niet zo. Al reageerden mijn vriendinnen wel geschokt op de dingen die ik allemaal moest doen.” Het centrum legt levenslange regels op aan zijn cursisten: niet doden, niet stelen, niet liegen, geen seksueel wangedrag en geen drugs of alcohol.
Believers worden gelokt met gratis cursussen. “Als je daarna wil doneren, mag je dat altijd”, klinkt het bij de organisatie. Pierre legt uit dat Vipassana alleen kan bestaan door giften. Telkens wanneer hij een cursus volgt, doneert hij ook, al wil hij niet zeggen hoeveel. “Het hangt af van de cursus”, aldus Pierre. “Je wordt niet gestraft als je een gebod niet volgt of als je niet doneert. Het is de bedoeling dat je een vrij mens wordt en een deugdzaam leven leidt. Ik ben ervan overtuigd dat mensen gelukkiger kunnen worden van Vipassana.”
*Anita en Isabelle zijn schuilnamen
© 2015 - StampMedia - Ornella Schreurs
Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.12 p. 4
Dit artikel werd gepubliceerd op Allesoverjeugd.be op 01/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd op Het Nieuwsblad - online op 01/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd op Het Belang van Limburg op 01/09/2015