(PIDMAG) Seks heeft voor iedereen een andere betekenis. Patrick (50) kreeg dertig jaar geleden te horen dat hij seropositief is. Zijn partner is niet besmet. "Hoe normaler je er zelf mee omgaat, hoe normaler de reacties vanuit de omgeving zijn."

"Na mijn diagnose stopte seksualiteit voor mij. Ik was helemaal niet met seks bezig, want ik was daardoor juist besmet geraakt. Ik durfde in het begin zelfs niet te masturberen, want dan zag ik het virus al overal vliegen. Het virus zat er altijd een beetje tussen. Seks was minder spontaan. Dat was klaarkomen en hup, direct onder de douche. Nu is dat allemaal wat meer ontspannen."

Flinke impact

"HIV heeft een flinke impact op relaties en seksualiteit. Wanneer vertel je bijvoorbeeld dat je seropositief bent? De meeste mensen vinden dat je dat direct moet zeggen en het gros van seropositieven wil dat ook wel, maar je weet niet wat de ander met dat nieuws gaat doen. Op een bepaald moment heb ik HIV voor mezelf een plaats kunnen geven en hoe normaler je er zelf mee omgaat, hoe normaler de reacties vanuit de omgeving zijn. Vaak is er gewoon wat tijd voor nodig."

"Met HIV-medicatie is seks wel eenvoudiger geworden. Volgens het Zwitserse standpunt ben ik niet meer besmettelijk. In een monogame relatie kan ik in principe het condoom achterwege laten. Uiteraard heeft de partner die negatief is daarover wel het laatste woord. Je hebt geen honderd procent zekerheid dat het veilig is, maar de mogelijkheid is er wel.”

© 2015 - StampMedia - Tysha Coenegracht & Josje van Seeters

==

Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 12/07/2015