(PIDMAG) Intieme foto’s op Snapchat en onenightstands via Tinder. In het digitale tijdperk zijn de mogelijkheden om overal en altijd seks te hebben grenzeloos. Maar wat betekenen ze echt? Deze Tinder-leek trok haar stoutste glazen schoenen aan en werd voor even een echte Tinderella.
“Hij vroeg meteen: ‘mijn kot of het jouwe?’ zonder dat er een ‘hallo’ aan vooraf ging!” Het is slechts één van de vele verontwaardigde uitspraken die ik te horen krijg wanneer ik op straat naar Tinder vraag. “Tinder? Ja, daar heb ik al wel eens van gehoord. Is dat niet zo’n vleeskeuring?” vraagt Aalia, terwijl ze opkijkt van haar lunch. “Dat heeft maar één doel, en iedereen weet wat dat is…”
Zou het? Want ik krijg ook een andere reactie: “Ik heb mijn vaste vriend leren kennen via Tinder!” Via Tinder? Echt? Net als seksualiteit zijn applicaties steeds meer een onderdeel van ons dagelijks leven. Maar bepalen ze ook hoe we seks beleven? Er is maar één manier om dat te ontdekken: het zelf proberen.
Sprookjesrelatie of avontuur?
Ik ben een romantisch type: handjes vasthouden en etentjes bij kaarslicht. De laatste persoon waarvan je zou verwachten dat ze de beruchte Tinder- vlam op haar smartphone laat oplichten. De werking van de app is simpel: inloggen via Facebook en je kunt meteen aan de slag – waardoor Zuckerberg ook meteen weet waar ik mee bezig ben.
‘Steve, 21’ Geïnteresseerd? Schuif naar rechts. Zo niet: schuif naar links. Ik speel het spel eerlijk: ik verander de standaardinstellingen niet en kies alleen mannen die ik echt aantrekkelijk vind. Het gaat zodanig snel dat ik ervan schrik. Het doet me denken aan speeddaten, iets waar ik anders te verlegen voor ben. Het gaat opvallend makkelijker vanuit de veiligheid van mijn eigen woonkamer. Binnen de vijf minuten heb ik meer dan vijftien keer een match, zoals dat heet. Niet veel later krijg ik een veelbelovend pushbericht: ‘Je hebt een bericht ontvangen van Steve’.
“Het eerste bericht dat je leest na een match? Zin in een onenightstand?” was mij verteld. Het angstzweet breekt me spontaan uit, maar dat is nergens voor nodig: Steve en ik praten ruim vijftien minuten over boeken, films en muziek. Met een zekere Robin bespreek ik de plotwendingen in de laatste aflevering van Game of Thrones. Heel netjes allemaal. Het stereotiepe beeld dat ik in mijn hoofd had, wordt niet bevestigd.
Poolse achternaam
Is Tinder dan toch eerder een koets die mensen naar het bal brengt, in plaats van iets dat ’s morgens terug in een pompoen verandert? Zeker wel, volgens Kristian (19), die zijn vriendin leerde kennen via Tinder. “Ik was niet van plan om via Tinder doelbewust een partner of onenightstand te vinden”, legt Kristian uit, “Ik zat samen met vrienden sushi te eten. Tijdens het wachten, ontdekten we Tinder. Al snel ontstond er competitie: om het meeste matches krijgen. Nogal wat ‘ge-sweep’ in beide richtingen later had ik een twintigtal matches. Met twee van die meisjes begon ik te praten. Ze hadden een Poolse achternaam, ik heb Poolse roots. Dus sprak ik ze in het Pools aan. Van het ene kwam het andere en een week later had ik de app al verwijderd, maar chatte ik via Facebook regelmatig met één van die meisjes. Ik vroeg of ze zin had om na de examens in Leuven iets te drinken. Ze zei ja en tijdens onze afspraak was de klik er meteen. Ik was niet op zoek en perfect gelukkig als single. Maar wat als grap bedoeld was, is dus heel serieus uitgedraaid.”
Ik reageer ondertussen beleefd op clichés zoals “Hey Tinderella, wat doet een prinses zoals jij hier?” en “Do you want to build a snowman or would you rather just let it go?” Ik wil me er vooral niet te veel bij voorstellen. De moed zakt me volledig in de schoenen wanneer gesprekken openen met ‘wanna get to-gether?’ of worden beëindigd met ‘dat is te ver om nu nog af te komen’. Snel, digitaal en onder strikte voorwaarden. Ik moet even slikken terwijl ik denk: “Is dit de toekomst van romantiek?”
Snapchat: onschuldige kiekjes of moderne peepshow?
“Ik kreeg ooit een naaktfoto van een koppel alsof het de normaalste zaak van de wereld was, ingezoomd op zijn kruis met de tekst ‘heeft seks met zijn lesboek’”, vertrouwt een vrouw me in een café toe. Het is duidelijk: ook Snapchat leent zich perfect tot seksuele uitspattingen. Denk maar aan GentStudent, het account dat na enkele dagen al verwijderd werd vanwege de pikante inhoud die spontaan door gebruikers werd verspreid. Een momentopname van luttele seconden, makkelijk verstuurd naar eender welk contact, zonder er veel woorden aan vuil te maken. Dat klinkt als de moderne stiefzus van sexting!
Célia (21) vertelt me over haar spannendste seconden. “Oh, zit je op Tinder? Daar kan je mensen leren kennen die op zoek zijn naar een relatie,” merkt ze op. “Ikzelf ben dat niet, maar ik sta er wel voor open. Eerlijk gezegd ben ik Tinder al een beetje beu. Ik heb wel intieme foto’s uitgewisseld via Snapchat, met iemand die ik op Tinder leerde kennen.” Is het niet vreemd om zo’n intieme momenten te delen met iemand die je niet kent? “Ik zou nooit iets naar iemand sturen die ik niet vertrouw. De jongen die ik kende via Tinder was een vriend van mijn neef en vroeg zelf aan mij om geen screenshots te nemen. Ik heb ook een tijdje foto’s uitgewisseld met een vriend.” Ik bewonder Célia’s zekerheid, want mijn maag draait om als ik denk aan sexting met mijn maten. Verandert dat niets aan je vriendschap? “Nee, totaal niet. Er wordt ook niet raar gedaan en we spreken er niet vaak over.”
Maar wat met de risico’s? Onderzoek op het internet haalt mijn valse gevoel van veiligheid meteen onderuit. Websites zoals snapchatleaked.com bewijzen dat er genoeg trucjes bestaan om onopgemerkt foto’s op te slaan. Op de homepage pronken weinig verhullende foto’s van onwetende Snapchat-gebruikers. Ook op Snapchat zelf kan er veel misgaan: “Ik heb ooit een intieme foto per ongeluk bij ‘mijn verhaal’ geplaatst”, gniffelt een man die me op straat over zijn favoriete app vertelt.
Smartphone voor zoektocht naar liefde
Toch grijpen jong en oud naar hun smartphone bij hun zoektocht naar de liefde. Uit een eigen online enquête met driehonderd respondenten blijkt dat 15% van de ondervraagden al een relatie heeft gehad met iemand die ze via een app ontmoet hebben. 13% zegt de lakens te hebben gedeeld met hun app-dates. Hoewel de meesten Tinder (nog) niet gebruiken, gaat 4% daar op zoek naar onenightstands, terwijl 9% hoopt op een relatie. Hoewel 18% van de respondenten wel eens een naaktfoto via Snapchat verstuurt, is het bij slechts 4% niet de vaste partner die de peepshow ontvangt.
Toch niet zo’n slecht idee, zo’n dating-app? “Je wilt toch iemand in het echt ontmoeten in plaats van online?” merkt Farah op. Ook de halal versie van Tinder, Minder, vindt ze maar niks. “Het principe blijft hetzelfde, ik zal mij daar nooit toe aangetrokken voelen.” Ikzelf moet er toch ook nog even over nadenken.
Klokslag 12 verwijder ik Tinder om terug plaats te maken voor preutse apps zoals Pinterest en Foursquare. Mijn glazen muiltje blijft achter in de leemte van het internet, maar hey, wie het schoentje past…
© 2015 - StampMedia - Melissa Van Ostaeyen
Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.10 p. 6
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 03/07/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door NewsMonkey op 09/07/2015