© Laura Roelofs

Het Antwerpse jongerencentrum Kavka werd vorige week omgetoverd tot een gezellige kledingboetiek waar vrouwen, mannen en genderfluïde personen met een maatje meer betaalbare en duurzame kleding konden kopen.

Hanne Cuypers, Romah Van Vaerenbergh, Finne Smets en Marijne Van Boeckel – vier plus size personen – organiseerden op 2 oktober in Kavka de tweede editie van hun plus size closet sale. “De bestaande closet sales gaan maar van maat extra small tot large en closet sales voor grotere maten zijn meestal heel duur”, zegt Marijne Van Boeckel. “Hier worden stuks voor twee of drie euro verkocht.”

De meeste winkels die plus size kleding aanbieden, doen dit enkel online. Bekende tweedehandswinkels hebben dan weer een beperkt of ontbrekend aanbod aan grotere maten. Dit maakt het voor personen met een maatje meer bijzonder moeilijk om mooie, maar zeker ook duurzame en goedkope kleding te vinden. Daardoor trok de closet sale in Kavka mensen uit alle hoeken van België aan. Bezoekers uit Leuven, Hasselt, West-Vlaanderen, en zelfs Wallonië, kwamen naar Antwerpen om op deze closet sale aanwezig te zijn. Er heerste een gezellige en veilige sfeer, terwijl alle aanwezigen elkaar aanmoedigden en complimenten gaven.

Bekende tweedehandswinkels hebben een beperkt of ontbrekend aanbod aan grotere maten

Twee kopers, Marijke Claes en Laura Roelofs, deelden hun enthousiasme voor het evenement. Ze benadrukten hoe fijn het was om nog eens in het echt te kunnen gaan shoppen op een plek waar zij niet de enige plus-size personen waren. “Je krijgt zo ineens ook een heel enthousiaste sfeer bij iedereen en dat werkt aanstekelijk”, vertelt Marijke Claes. “‘Oh ik vind iets, vind jij ook iets? Oh ja dat is kei mooi.’ En dat is enorm leuk. Ook als je in de toiletten staat om je om te kleden en je komt eens naar buiten om in de spiegel te kijken, hoor je al langs de zijkant: ‘Oh, dat is mooi.’ Dat is echt hartverwarmend.”

Voor Laura Roelofs was het net daarom zo’n leuk, maar ook een broodnodig initiatief. “Want hier zijn er betaalbare en leuke kleren”, verklaart ze. “Dat vind ik bijzonder. Dat voel je hier ook aan de mensen, die zoiets hebben van: ‘eindelijk vind ik leuke kleding en ben ik niet de enige dikke die hier komt shoppen.’ Eindelijk is shoppen leuk.”

Vlnr.: Initiatiefnemers Marijne Van Boeckel, Finne Smets, Romah Van Vaerenbergh en Hanne Cuypers. © Laura Roelofs

Dik en duurzaam

De samenleving staat steeds meer stil bij duurzaamheid en de gevolgen die onze consumptie heeft op het milieu. Tweedehandswinkels groeien aan populariteit en worden meer mainstream. Desondanks blijft het moeilijk voor dikke mensen om hier kleding te vinden. Duurzaamheid is hip, maar nog niet inclusief. Romah Van Vaerenbergh: “Als dikke persoon in België is het allesbehalve evident om bezig te zijn met duurzame kledij. Ik heb maat 46. In een gewone winkel kan ik al niks kopen. Dan bestel je vaker online bij bijvoorbeeld ASOS of SHEIN. Ik probeer wel, maar het gaat helaas niet altijd.”

"Ik kan wel naar de Primark gaan met mijn maat 48”, voegt Marijne Van Boeckel toe. “Maar ik weet dat deze kleding onethisch wordt gemaakt en dus niet duurzaam is. Als er duurzame Belgische merken zijn, kost dat meteen 75 euro voor een t-shirt. Bovendien gaan die maten maar tot large. Ik zou dat geld wel willen betalen voor een t-shirt in maat XXXL, maar dat is er gewoon niet. Plus size personen worden er vaak mee geconfronteerd dat ze aan fast fashion doen, maar laat mij een keten zien die betaalbaar is, duurzaam, én mijn maat verkoopt. Dat is bijna onmogelijk.”

“Een keten die betaalbaar is, duurzaam, én mijn maat verkoopt: bijna onmogelijk”

Van Vaerenbergh verklaart dat duurzaamheid en grotere maten niet goed samengaan. “Als tweedehandswinkels al grote maten aanbieden, worden ze meteen gekocht door mensen met een kleinere maat zodat ze deze kunnen customizen. Dit laatste bevestigt ook Van Boeckel. “Grote maten zijn al een rariteit op zich”, vertelt ze. “Dat mensen met een maat medium XL kleding kopen is op zich niet erg, maar dat zorgt ervoor dat mensen die echt een XL dragen minder keuze hebben.”

Een betaalbaar en inclusief aanbod aan duurzame kleding voor mensen met een grotere maat ontbreekt nog. Na deze geslaagde editie willen de organisatoren hun plus size closet sale ook naar steden als Leuven en Gent brengen. Romah Van Vaerenbergh: “Leuke kleren voor dikke mensen zijn nog te schaars. Daar willen we verandering in brengen.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 09/10/2021.

vorige volgende