GENK - Het Stadsplein kon zaterdag- en zondagavond de publiekstoeloop amper aan. In de loop van de avonden werd het Stadsplein telkens een tijdlang afgesloten. Zaterdag voor Umberto Tozzi en de Gipsy Kings, zondag voor Daan en Chic. Het afsluiten van pleinen is een onderdeel van het uitgebreid veiligheidsplan en moet gevaarlijke situaties voorkomen. “Het beste wat ons dit weekend kan overkomen, is dat we niets moeten doen”, aldus burgemeester Wim Dries.

Om Genk on Stage zo vlekkeloos mogelijk te doen verlopen, hebben politie, brandweer, medisch team, logistiek en communicatie de afgelopen maanden intens aan een veiligheidsplan gewerkt. De festivalorganisatie werkt ondertussen al vier jaar met een veiligheidsplan, dat elk jaar meer slagkracht krijgt. De veiligheidsmaatregelen hebben uiteraard ook een voelbare impact op het gemeentelijk budget. “Maar we hebben er veel voor over om alles in goede banen te leiden”, zegt Dries.

Sorry, we zijn volzet

Een belangrijk onderdeel van het veiligheidsplan heeft betrekking op de capaciteit van de pleinen. Aangezien Genk on Stage een gratis festival is, is het moeilijk om op voorhand in te schatten hoeveel mensen er zullen opdagen. De Italiaanse charmes van Umberto Tozzi kon zaterdagavond vele harten bekoren, maar door de extreem grote toestroom naar het Stadsplein moest het plein afgesloten worden. Binnen geraken kon enkel indien mensen naar buiten kwamen. Teleurgestelde gezichten moesten daardoor hun heil elders zoeken.

Big brother is watching you

Het uitgebreide veiligheidsteam beschikt ook over een twaalftal camera’s. Elke camera kan tot in het kleinste detail inzoomen en 360 graden ronddraaien. “We doen dit enerzijds om overlast en herrieschoppers op te sporen, maar ook om het verloop van het omringende verkeer op te volgen”, zegt burgemeester Dries.

Weinig GAS op GoS

De politie staat voorts in voor de openbare orde. Zowel in fluorerende vestjes als in burger houdt de politie een oogje in het zeil. Een apart reglement voor Genk on Stage is er niet. Tijdens het festival duiken dus ook geen nieuwe GAS-boetes op. De GAS-boetes die het hele jaar door in Genk gelden, zijn echter dit weekend ook van kracht. Toch verwacht burgemeester Dries niet teveel problemen. “Iedereen die naar hier komt, weet dat bijvoorbeeld wildplassen niet kan en dat overlast niet getolereerd wordt. Gebeurt dit toch, dan krijgt de persoon eerst een waarschuwing. De tweede keer hebben ze wel prijs”.

© 2013 - StampMedia – Valerie Van Nuffel, foto: Tijmen Maessen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 30/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 30/06/2013