Wikimedia

Emmanuel Ramazani Shadary, de presidentskandidaat uit het kamp van huidig Congolees president Joseph Kabila, heeft op 19 november zijn verkiezingsprogramma voorgesteld. Bij de volgende verkiezingen is de voormalige minister van Binnenlandse Zaken één van de kandidaten. Hij denkt 86 miljard dollar te kunnen vinden, gespreid over vijf jaar. Met dat geld wil Ramazani Shadary de Democratische Republiek Congo ontwikkelen.

Emmanuel Ramazani Shadary was één van de oprichters van de PPRD, de Parti du Peuple pour la Reconstruction et la Démocratie (PPRD). In 2006 en 2011 werd hij als parlementslid verkozen in het kiesdistrict Kabambare (DRCongo). Hij was ook een tijdlang plaatsvervangend secretaris-generaal van de PPRD.

Als partijgenoot van huidig president Joseph Kabila is het niet verrassend dat Ramazani Shadary veel lof heeft voor de aanpak van de Congolese president die al aan de macht is sinds januari 2001. Op 19 november gaf Shadary voor het eerst tekst en uitleg bij zijn eigen plannen. Shadary heeft de steun van het Front commun pour le Congo (FCC), het verkiezingsplatform van het Kabila-kamp dat verschillende politieke partijen omvat die Shadary steunen.

Shadary heeft diverse prioriteiten voor ogen. Een eerste is de versterking van het staatsgezag, gekoppeld aan een beter openbaar bestuur. Daarnaast wil hij ook een gediversifieerde, concurrentiële economie uitbouwen, de armoede bestrijden en de toegang tot sociale voorzieningen verbeteren. En tenslotte wil hij de geopolitieke rol van Congo versterken.

Werkgelegenheid en beveiliging

Op het gebied van werkgelegenheid belooft Emmanuel Ramazani Shadary 100.000 banen te creëren in het eerste jaar van zijn ambtstermijn. Vanuit veiligheidsoverwegingen wil hij ‘geleidelijk’ de lonen van de soldaten verbeteren. De militairen worden nu niet genoeg betaald om voor een goede huisvesting te zorgen of hun kinderen naar school te sturen. Het leger moet volgens Shadary meer capaciteit krijgen om ‘acties op de grond’ uit te voeren, en het personeel beter te huisvesten. De presidentskandidaat wil de strijdkrachten ook sterker maken en de reorganisatie ervan voortzetten: “Om zaden van onveiligheid op het nationale grondgebied uit te roeien, met name in het oosten van het land.”

Shadary, die tot februari 2018 nog minister van Binnenlandse Zaken was, hoopt de internationale gemeenschap bewust te maken van ‘het terrorisme in het noordoosten van het land’. In de Oost-Congolese steden Goma, Beni en Rusthuru plegen rebellen en onbekende soldaten regelmatig gewapende aanvallen waarbij ook meisjes en vrouwen verkracht worden.

Dauphin

De laatste ambtstermijn van Joseph Kabila eindigde eind 2016. Desondanks is hij nog altijd president. De Congolese grondwet verbiedt Kabila om nog kandidaat te zijn bij de nieuwe presidentsverkiezingen. Daarom koos hij Ramazani Shadary als zijn opvolger om voor de meerderheid aan de verkiezingen deel te nemen.

De kiescommissie (CENI) heeft 21 kandidaten erkend voor de presidentsverkiezingen op 30 december. Zij acht het haalbaar om op tijd drie verkiezingen te houden: voor een nieuwe president, voor het parlement en voor de provincies.

vorige volgende