Steeds meer jongeren gaan in de prostitutie. De meeste jongeren doen dat niet uit noodzaak, want de meerderheid van de tieners en twintigers in de seksindustrie zijn studenten uit de middenklasse. Dat geldt ook voor de twintigers Sam en Dana. "We doen het eigenlijk als een soort hobby."
Jongeren die zich prostitueren houden doorgaans vooral van luxe, en ze doen het voor de kick. Dit is ook het geval voor Dana (19), een studente psychologie uit Nederlands Limburg. Zij zegt zelf in de prostitutie gestapt te zijn in samenspraak met haar vriendje Sam (22) omdat het hun seksleven spannender zou maken. Sam en Dana zijn niet hun echte namen, want ze willen niet dat hun familie of bekenden van hun hobby afweten. Dana: "Sam vindt het erg leuk om mij met andere mannen te zien spelen. We spreken soms af met vreemden via websites en we gaan naar parenclubs, waar ik seks met anderen heb terwijl hij toekijkt. Op een dag bedachten we dat als dit toch deel uitmaakt van ons seksleven, waarom zouden we er ons dan niet voor laten betalen?"
Administratiekosten
Bij het horen van hun situatie, zullen veel mensen denken aan het klassieke beeld van een meisje en haar 'loverboy', een soort pooier, die zijn vriendin uitbuit en dwingt haar lichaam te verkopen. Sam en Dana zeggen echter dat er bij hen geen sprake van dwang is. Sam: "Het idee kwam oorspronkelijk van Dana zelf. En vanaf het moment dat ze het niet meer leuk vindt, zullen we meteen stoppen." Net als veel jongeren zoeken Dana en Sam hun heil op het internet. Ze plaatsen advertenties op websites, waarop geïnteresseerde mannen kunnen reageren. Ze bekijken kritisch op welke mails ze ingaan. "We doen het eigenlijk als een soort hobby. Via een escortbureau werken maakt het meteen zo officieel. En als ik me bij hen inschrijf, dan maakt Sam geen deel meer uit van het proces. Ik vind het juist leuk dat hij meegaat", zegt Dana.
Sam: "In het begin voelde het wel wat vreemd, mijn vriendin 'ruilen' voor geld en zelf niets doen. Na veel praten hebben we echter een systeem bedacht. Ik doe al het mailwerk, Dana doet de laatste keuring, en ik krijg een derde van het geld dat zij verdient. We noemen het nu al lachend administratiekosten."
Schaamte
Hoewel het voor sommigen erg ver gaat, is wat het koppel doet volkomen legaal. Nederland is een van de weinige landen in de wereld waar prostitutie een uitgebreid wettelijk kader heeft. Enkel mensenhandel en dwang worden vervolgd. In De Standaard liet minister Milquet deze week nog weten dat ze vond dat prostitutie in België wordt 'gebanaliseerd', in tegenstelling tot wat veel Belgen denken. Dit betekent dat hoewel deze praktijken niet wettig zijn, de overheid zeer tolerant is naar sekswerkers en hun cliënteel. De minister nam het initiatief om te gaan praten met 'hoerenlopers' om hen aan te spreken op hun gedrag. "Dat is toch belachelijk", vinden Sam en Dana. "Wat is het nut van die mannen schaamte aan te praten? De hele economie draait rond ruilen van goederen en diensten. Prostituees bieden hun lichaam, waar ze mee kunnen doen wat ze willen, aan in ruil voor geld. Als beide partijen akkoord zijn met de ruil, wat heeft de overheid zich daar dan mee te bemoeien?"
Lindsay Momerency zegt in haar boek Studente Ontvangt dat prostitutie geen bijverdienste is zoals elke andere. Ze vraagt zich ook af of studenten de latere gevolgen van hun keuze wel inzien, hoewel ze zelf geen tijd neemt die vraag te beantwoorden. Volgens Dana worden de langdurige gevolgen van prostitutie bij jongeren waarschijnlijk overschat. "We studeren beiden nog en onze punten zijn niet omlaag gegaan. Oké, wij spreken niet heel erg vaak af met klanten, maar weinig jongeren zullen dit elke dag van de week doen. Mensen denken volgens mij te vaak dat jongeren die zich prostitueren, gedoemd zijn om de seksindustrie te blijven werken. Ze zien het als een soort niet-eindigend straatje. Het geld is goed, maar ik studeer om iets te worden dat ik nog liever doe dan dit. Volgens mij moeten mensen zich realiseren dat prostitutie een beroep is als om het even welk ander beroep. Zelfs als studenten dit werk voor eeuwig willen doen, dan is dat hun keuze."
© 2013 - StampMedia - David Nys - Illustratie: Steven Manes