De 20-februaribeweging bracht op zondag 17 juli opnieuw mensen op straat om politieke en sociale rechtvaardigheid te eisen. In Casablanca kregen demonstranten te maken met geweld en in Al Hoceima was er omwille van het bezoek van de koning een grotere aanwezigheid van politie en leger.

De 20-februaribeweging bracht op zondag 17 juli opnieuw mensen op straat om politieke en sociale rechtvaardigheid te eisen. In Casablanca kregen demonstranten te maken met geweld en in Al Hoceima was er omwille van het bezoek van de koning een grotere aanwezigheid van politie en leger.

Vooral uit Casablanca en Rabat kwamen berichten over protesten. In Casablanca, in de volkswijk Sidi Othmane, leek in het begin alles rustig te verlopen. Niet lang daarna vermeldde blogger Houdac op Twitter dat een groep tegenbetogers stenen gooide naar leden en sympathisanten van de 20-februaribeweging. Volgens Houdac deed de politie daar niets tegen.

Imams

Bij het parlement in Rabat vond een bijeenkomst van imams plaats, waarvan velen uit het zuiden van het land kwamen. Volgens het agentschap AFP kwamen deze imams hun steun voor de huidige grondwet uiten.

Een video gemaakt door een journalist van de Marokkaanse nieuwssite Hespress toont daarentegen dat de imams niet wisten dat hun bijeenkomst bedoeld was voor politieke doeleinden. Een imam vertelt: "Ze hebben tegen ons gelogen, ze zeiden dat we de Koran gingen reciteren bij de graftombe van Mohammed V - de grootvader van de huidige koning - in het bijzijn van zijne majesteit Mohamed VI. Eens we hier aankwamen, zeiden ze ons dat we moesten betogen."

Chaos in Al Hoceima

Volgens een anonieme getuige komen de demonstranten in Al Hoceima vooral uit de dorpen Imzouren, Tmasint en Bni Bouayach. Daarbij zou het vooral gaan over werkloze afgestudeerden.

Het bezoek van de koning in Al Hoceima is dit jaar door de manifestaties anders dan gewoonlijk. Volgens de getuige doet de koning niets anders dan pendelen van het strand naar zijn verblijfplaats. "Meestal paradeert hij bij aankomst door de straten en laat hij zich zien onder het volk. Deze keer was hij echter gekomen zonder dat we het wisten, wat opmerkelijk was."

"Op 17 juli was de chaos compleet", vertelt Btissam Akarkach. "Pro- en contrademonstraties, soldaten en politiemannen stonden overal in Al Hoceima. Zelfs festivals werden geboycot. Maar toen ik een politieman vroeg wat er gebeurde, kreeg ik als antwoord dat er niets aan de hand was en dat alles in orde was."

Vreugde over nieuwe grondwet

Naast de betogingen in Rabat en Casablanca, waren er ook manifestaties in onder meer Tanger, Tetouan, Oujda en Agadir. Volgens het Marokkaanse staatspersbureau MAP kwamen in totaal 160.000 Marokkanen op straat, om hun vreugde over de nieuwe grondwet te uiten.

© 2011 - StampMedia/XIOS - Hasna Ankal


Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de journalistieke weblog Protest in Marokko op 19/07/2011.