Een film waar we naar uitkeken op het Film Fest Gent dit jaar was zonder twijfel Rock the Kasbah, een productie van de gerenommeerde Oscarwinnaar Barry Levinson. Verschillende instant classics zoals Sleepers, Rain Man en Good Morning, Vietnam behoren tot zijn indrukwekkend repertoire. Het humoristische Rock the Kasbah, waarvan het verhaal uiteindelijk vrij zwak blijkt te zijn, mogen we jammer genoeg niet bij dat monumentale lijstje voegen.

Rock the Kasbah bevat alle nodige ingrediënten om bij het rijtje van de humoristische toppers van dit jaar te horen: Bill Murray als hoofdpersonage, eigenzinnige humor en absurditeit, verrassende bijrollen, enkele rockklassiekers als soundtracks en een pracht van een regisseur. De eerste helft van de film geeft dan ook een ijzersterke indruk met zijn vermakelijke dialoog en een inleiding tot een solide verhaal.

Tot onze grote spijt wordt het eigenzinnige karakter van de film vlug het raam uitgekieperd om plaats te maken voor een cliché feelgoodfilm. Hierdoor blijft de kijker ongetwijfeld op zijn honger zitten. Een vergelijkbare situatie met het vuurwerk van Disneyland op een afstandje feestelijk zien ontploffen en bij aankomst merken dat enkel de attractie van draaiende theekopjes open is.

Toch is Bill Murray, merkbaar verouderd in de film, zijn beste zelf als het hoofdpersonage Richie Vance, een impresario van vervlogen glorie die koste  wat kost aan de top wil geraken. Het personage krijgt de buitenkans om zijn enige klant, vertolkt door Zooey Deschanel, op te laten treden voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Alles loopt echter grandioos mis wanneer zijn zangeres beslist het op een lopen te zetten met zijn geld en paspoort. Vance blijft alleen achter in Afghanistan, een land verscheurd door oorlog, met enkele excentrieke figuren die hier en daar opduiken. Een oplossing komt er uit de lucht vallen wanneer hij een Afghaanse vrouw tegen het lijf loopt met een uitzonderlijk zangtalent, al gooit de strenge cultuur daar roet in het eten.

Verrassende bijrollen

Naast de lachwekkende, in goede zin uiteraard, vertolking door Bill Murray, zijn de acteerprestaties van de bijrollen dik in orde. Zooey Deschanel, beter bekend van de niet zo humoristische serie New Girl, laat zich van haar beste kant zien als mislukte zangeres met ernstige vliegangst. De interactie tussen Deschanel en haar impresario is dan ook op verschillende momenten uitbundig gelach waard. Verder zijn er nog rollen weggelegd voor Kate Hudson (Almost Famous, Bride Wars), Danny McBride (Eastbound and Down) Scott Caan (Ocean’s Eleven, Entourage) en Bruce Willis (geen referenti e vereist). Wie op zoek is naar een matige komedie en die tegen onuitstaanbare clichés kan, zal meer dan tevreden zijn.

In het begin geeft Rock the Kasbah de indruk een origineel verhaal te zijn. Dat is het ook, maar daar heeft de regisseur niet genoeg op ingespeeld. De film is lichtjes gebaseerd op ware feiten. In Afghanistan had een vrouw namelijk deelgenomen aan Afghan Star, de plaatselijke versie van American Idol. Een gebeurtenis die voor heel wat opschudding zorgde. Misschien had Barry Levinson beter geopteerd voor een drama, dan was het verhaal ongetwijfeld beter tot zijn recht gekomen.

© 2015 – StampMedia/Mediaraven – Jelle Geuns