De familiedag van het derbyteam
One Love Roller Dolls was weer een feit. Op zondag 22 mei stonden ze klaar met een spetterende show op rolschaatsbaan Klopstokia in Deurne (Antwerpen). De Motley Shrews speelden tegen de Black Widows en de verwachte thuisploeg One Love Roller Dolls tegen The Bloody Oranges.

Sofie Mees (26, ook bekend onder de artiestennaam C.c. Titmouse) vertelt: "We organiseren deze wedstrijd om wat extra geld in de clubkas te krijgen, omdat roller derby in België nog geen erkende sport is, krijgen we geen subsidies. Maar natuurlijk houden we niet alleen daarvoor deze match. We willen ook het niveau van onze ploeg testen. Vandaag spelen de beste meisjes van de Nederlandse roller derby tegen elkaar. Zo weten we meteen of het strak zit. Sinds februari hebben we een nieuwe coach die ons heel gericht traint. Ons niveau verbetert."

Veel ervaring

Coach Dirk Mallizie (53, Sir SkateAlot) schrijft de vooruitgang toe aan zijn ervaring: "Ik heb al veel opgezocht over roller derby. Voordat ik coach werd bij de One Love Roller Dolls, coachte ik de Go Go Roller Girls (Gent). Tijdens de wedstrijden ging het er hard aan toe en het was zeer spannend."

Vrouwensport

Bij roller derby strijden twee teams tegen elkaar op traditionele quad rolschaatsen. Een speler van het ene team moet zo veel mogelijk spelers van het andere team inhalen. De spelers mogen elkaar daarbij hinderen.

Enkel vrouwen spelen roller derby. Er staan wel veel mannen op de piste, maar die treden meestal op als scheidsrechter. Er bestaat wel een versie voor mannen, dit noemen ze dan 'merby', afgeleid van male derby.

© 2011 - StampMedia - Nicola Buydens