Al wie gefascineerd is door roofvogels kon zondag 5 augustus zijn hart ophalen op het tweejaarlijkse roofvogeltreffen in Lummen. De valkeniersclub Free Spirit organiseert dit evenement al voor de derde keer. Jong en oud was aanwezig en genoot van de activiteiten en vooral van de indrukwekkende vogels.

Uilen, valken, buizerds en andere imposante vogels waren zondag te bewonderen in Lummen. In het bosrijke gebied hield valkeniersclub Free Spirit zijn tweejaarlijkse roofvogeltreffen. Ze lieten het publiek van dichtbij kennis maken met verschillende soorten roofvogels. Tijdens verschillende demonstraties werd getoond hoe men de vogels traint, onder andere voor de jacht. "Ik raad iedereen aan eens mee te gaan jagen. Het is een ervaring die je moet meegemaakt hebben", klonk het tijdens een van de jachtdemonstraties.

Free Spirit

De organiserende valkeniersclub bestaat al zes jaar en geeft al even lang demonstaties en jachtsessies. Op hun eigen jachtterrein leren ze mensen omgaan met de roofvogels en hoe ze te gebruiken voor de jacht. Iedereen kan zich bij de club aansluiten, jong en oud. Een eigen roofvogel hebben is zeker geen must. Penningmeester Eddy Ceulemans: "We raden mensen het zelfs af zomaar een vogel te kopen. Je kan beter eerst een jaar met ons meelopen. Dan heb je een veel beter idee wat voor vogel er bij je zou passen. Iedere vogel is anders en moet intensief getraind worden want ze verleren zeer snel. Eens je zo’n dier hebt, zit vakantie er ook niet meer vaak in. Daarom raden we mensen ook aan zich bij een club aan te sluiten. Zo kan je nog altijd op elkaar rekenen indien nodig."

Natuur intenser beleven

Waarom kiezen mensen voor een roofvogel als huisdier? Volgens Eddy beleef je de natuur veel intenser als je eigenaar bent van een roofvogel. "Je moet altijd en overal instaan voor de veiligheid van je dier. Tijdens wandelingen of de jacht wordt alles in het oog gehouden. De vogels zien en horen natuurlijk veel beter dan wij mensen, maar toch is waakzaamheid aangeraden. Andere vogels kunnen ook altijd jouw dier aanvallen. Ook is het opletten voor ongewenste prooien. Het zijn en blijven roofdieren, maar iemands chihuahua aanvallen is natuurlijk niet de bedoeling."

Om ongelukken te vermijden, moet de vogel natuurlijk luisteren naar zijn eigenaar. Dat luisteren, alsook het jachtgedrag van de vogel is zeer afhankelijk van zijn gewicht. Een vogel heeft een normaal gewicht, een vlieggewicht dat iets lager ligt en als laatste het jachtgewicht. Dat laatste is het minste wat de vogel mag wegen, zodat hij nog voldoende energie heeft om te jagen. Valkeniers streven ernaar de vogel te laten jagen met een zo hoog mogelijk jachtgewicht. Dan weet je dat hij zijn prooi niet uit honger vangt, maar omdat zijn eigenaar het vraagt.

Roofdieren

Het zijn en blijven natuurlijk gevaarlijke dieren. Voorzichtig moet je dus altijd zijn. Als een vogel echt gefixeerd is op een prooi, zal ook zijn eigenaar hem niet altijd kunnen tegenhouden. Zo ging Eddy ooit drie weken jagen met collega-valkeniers. Alles verliep prima, tot een van de vogels zijn hond, een Mechelse scheper, aanviel. "Drie weken hadden ze perfect samen gewerkt en toch liep het op het einde mis. Zoiets kan altijd gebeuren met een roofdier." Gelukkig kwam de hond er goed van af.

© 2012 - StampMedia – Eva Ramaekers, foto's: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 07/08/2012