© Joppe Nuyts
reacties (0)

Tijdens de eerste tien dagen van november ontving de Antwerp Expo naar jaarlijkse gewoonte weer massaal veel boekenlief- hebbers op de 82ste editie van de Boekenbeurs. Tussen de erva- ren schrijversrotten, bevindt zich hier en daar ook jong talent. Roxanne (20), Lena (21), Yannick (29) en Quinten (16) vertellen over hun wedervaren als jonge auteurs op de Boekenbeurs.

Roxanne Wellens (20) bracht vorig jaar haar debuutroman Te waar om mooi te zijn uit. Ze kon meteen rekenen op heel wat aandacht. Haar boek gaat over Otello, die zijn zus verliest aan zelfdoding, een onderwerp dat vandaag nog steeds taboe is.

Het is geen toeval dat Roxanne over dit onderwerp schreef. “Ik ben binnen mijn familie veel met zelfdoding geconfronteerd. Drie van mijn vier grootouders beroofden zichzelf van het leven; mijn grootvaders hingen zichzelf op, en mijn grootmoeder stierf aan een alcoholverslaving en depressie. Ik zie haar alcoholgebruik ook als een vorm van zelfdoding, ze dronk zelfs in het ziekenhuis.”

“Het boek hielp me om met dat verlies om te gaan. Daarnaast wil ik mensen die in hetzelfde schuitje zitten een hart onder de riem te steken. Ik merk dat zelfdoding nog steeds taboe is en dat er maar zelden over wordt geschreven.”

“Vorig jaar stond ik voor het eerst op de boekenbeurs. Toen voelde ik me een echte auteur. Ik signeerde samen met Bart Moeyaert en Dirk Bracke. Dat waren vroeger mijn jeugdhelden, nu zijn het kennissen. Door mijn boodschap kwamen mensen spontaan naar me toe. Ik kreeg vaak te horen dat mijn boek hen geholpen heeft tijdens het verwerkingsproces van de zelfdoding van een van hun geliefden. Dat is extra speciaal.”

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op www.zelfmoord1813.be of op het telefoonnummer 1813.

vorige volgende

Reacties

Plaats een reactie