De PXL in Hasselt verwelkomde op 27 april Rudi Vranckx voor een gastcollege. In zijn lezing ‘Het gezicht van de oorlog’ vertelde hij over zijn jarenlange ervaringen als oorlogsverslaggever.

Rudi Vranckx, historicus van opleiding, ging in 1988 aan de slag bij de VRT. Hij groeide in sneltempo uit tot een bekende oorlogsjournalist. De burgeroorlog in Roemenië markeerde het begin van zijn indrukwekkende loopbaan. “Ik lifte naar de oorlog, in mijn eentje, zonder cameraman. De wereld was in verandering. De geschiedenis zat in een stroomversnelling en het was mijn werk als journalist om mee te gaan met die stroom”, aldus Vranckx.

Voor Vranckx draait het niet om de sensatiebeelden, maar om de menselijke verhalen achter de oorlog. “De wantoestanden in de Roemeense weeshuizen waren de echte oorlog”, vertelt hij. Hij wil begrijpen hoe iets ontstaan is. Dat kan volgens Vranckx alleen door alle facetten van een conflict toe te lichten. Door met getuigen aan beide kanten te praten, krijgen we pas echt een beeld van de oorlog en weten we wat oorlogen teweeg brengen.

Martha Gellhorn

Tijdens zijn lezing liet hij de naam Martha Gellhorn vallen, zijn inspiratiebron voor het gezicht van de oorlog. “Journalistiek is kiezen waar je naartoe gaat, het verhaal van het hart.” Een mooie beschrijving van wat journalistiek voor Rudi Vranckx betekent. “Het is het eenvoudig beschrijven van wat je ziet. Daarbij is het belangrijk dat je objectief blijft, feiten zijn heilig.”

Vranckx nam het publiek mee naar gebeurtenissen die hij had meegemaakt. Hij liet ons zien dat achter de statistieken van geweld een hoop menselijke verhalen schuil gaan. Een man die lijken uit de rivier haalde, begroef en het DNA bij hield voor de familie. Dat zijn de verhalen waar hij naar op zoek is.

Geluk

Vranckx benadrukte telkens weer hoe belangrijk geluk is in deze stiel. Zelfs na jaren van ervaring en training blijft de job niet zonder gevaren. Meerdere malen ontsnapte hij slechts ternauwernood aan de dood. Om de risico’s te beperken, onderhoudt Vranckx nauwe contacten met andere oorlogsverslaggevers om gevaren tijdig te signaleren.

“Ja, ik heb schrik van IS”, vertelde Vranckx. Uiteraard kwam de recente opflakkering van geweld in de Arabische wereld uitgebreid aan bod. Ook tijdens de vragenronde werden de meeste vragen over dit brandend actuele thema gesteld.

© 2015 – StampMedia – Wout Donckers en Sofie Vanderhulst



Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 09/05/2015