Luguber magere modellen domineerden jarenlang de catwalk. Intussen lijken de size zero modelletjes plaats te maken voor gezonde modellen mét vormen. We mogen echter niet dromen, vindt Marianne Nykjaer, modeblogster en model met een gezond maatje meer. “Het is gewoon een harde wereld, waarin je continu beoordeeld wordt op je uiterlijk. Meisjes die niet sterk in hun schoenen staan, zullen altijd gevoelig blijven voor zulke commentaar.”

“Ik geloof dat de plus-size modellen de voorbode zijn van verandering, maar het blijft een harde wereld”, aldus Marianne Nykjaer. “Zo’n tien jaar geleden lieten enkele designers hun kledij ook dragen door modellen met maat 56, maar dat was om te provoceren. Nu zie je steeds vaker gezondere modellen, waardoor we zeker kunnen besluiten dat er verandering in de lucht hangt.”

Na enkele sterfgevallen van te magere modellen en talrijke loze beloftes van de modellenbureaus, lijkt het huwelijk tussen lugubere anorexia-modellen en de catwalk voorbij. Zo postte het 23-jarige model Charli Howard in oktober een ‘fuck you’-brief op haar Facebookpagina omdat ze moest afvallen van haar modellenbureau.

Here's a big FUCK YOU to my (now ex) model agency, for saying that at 5"8 tall and a UK size 6-8 (naturally), I'm "too...

Posted by Charli Howard on Tuesday, 13 October 2015

Plus-size model

Jonge modelletjes starten meestal als het beruchte size zero maatje. Magere modellen zijn geliefd, populair en de concurrentiestrijd is hard. Daardoor verliezen talrijke modellen zichzelf in de harde modewereld en leven ze van sigaretten en cola light. Ontwerpers vinden hun kleren immers mooier, gedragen door een mager en vaak ondervoed model.

Dankzij de recente ontwikkelingen in de modewereld kunnen zulke meisjes tegenwoordig ook aangemoedigd worden door hun modellenbureau om hun natuurlijke vormen te tonen. Op die manier evolueren ze tot een gezonde maat 36 of 38. Hoewel dat eerder een doorsnee maat is, worden de vrouwen vervolgens omgedoopt tot plus-size modellen. “Voortaan is er voor zulke meisjes ook een plaats op de markt. Er is dus zeker sprake van een positieve evolutie, hoewel deze nog heel erg traag vooruitgaat”, besluit Nykjaer.

Marianne is studente Marketing aan AP Hogeschool Antwerpen en bovendien ook al enkele jaren plus-size model. Simpel was dat niet, aangezien haar meermaals verteld werd dat ze geen fotogeniek snoetje had. Negatieve commentaar is de dagelijkse gang van zaken bij zowel magere als bij volslanke modellen. “Niet enkel vrouwen met een maatje meer zijn onzeker, alle vrouwen zijn onzeker”, aldus Nykjaer. Intussen bewees de blogster het tegendeel. Ze poseert zelfverzekerd en vastberaden en doet niets liever dan over een catwalk paraderen.

Gezond en stijlvol

Marianne Nykjaer startte haar blog twee jaar geleden. De 27-jarige Antwerpse wou de wereld tonen dat vrouwen met een maatje meer zich niet steeds wagen aan een dieet of thuis wegkwijnen. “Vrouwen met een maatje meer kunnen er ook stijlvol uitzien!”, lacht Marianne.

Haar blog inspireerde al snel talrijke jonge meisjes. “Het werd tijd dat gezonde vrouwen op een positieve manier in de media verschenen. We zijn niet steeds aan het diëten en voelen ons niet zielig. We zijn gelukkig zo.”

Vroeger was het wel complexer volgens de 27-jarige blogster: “Toen ik klein was, vond ik het vooral lastig dat iedereen er hetzelfde uitzag. In de films, in de boekjes en op straat zag je slechts één soort lichaam. Dan denk je al snel dat je er niet goed uitziet zolang je datzelfde lichaam niet hebt”, zucht Nykjaer. “Ik ben blij dat we eindelijk meerdere maten zien. Niet enkel op straat, maar ook in de media. Ik hoop dat 14-jarige meisjes nu rondkijken en zich niet langer zo onzeker voelen.” 

© 2015 – StampMedia – Annick Wellens



Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 08/01/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 08/01/2015