ANTWERPEN - De stad Antwerpen sluit het kindervakantieverblijf Home Mathilde Schroyens in Sint-Idesbald dat veel door vzw Kindervreugd gebruikt wordt. Onbegrijpelijk, vinden veel Antwerpenaren, maar eigenlijk niet zo onlogisch. Het home kampt met een verlies van 900.000 euro.
Symbool
Door de sluiting van het Home Mathilde Schroyens, maar ook van Het Veen in Brecht en ’t Peerdsbos in Brasschaat, verliest de Antwerpse vzw Kindervreugd de helft van haar gebouwen en moet zij nu zo snel mogelijk op zoek naar een oplossing.
De meest ophefmakende sluiting is natuurlijk die van het Home Mathilde Schroyens in Sint-Idesbald. Mensen protesteerden en ook op sociale netwerksites was er veel commotie rond de sluiting. “Omdat het een symbool is”, vertelt Jef Groffen, secretaris en vrijwilliger bij Kindervreugd. “Vele generaties zijn daar naartoe geweest. Vroeger moesten de kinderen uit het stedelijk onderwijs in Antwerpen elke dag één Belgische Frank mee naar school brengen. Met onder andere dat geld is het home gebouwd. Daarom heeft het een enorme emotionele waarde. Bovendien is het ook een echt luxehotel met superlekker eten en mooie slaapkamers. Mensen kwamen daar graag."
Zoveel meer dan geld alleen
Toch lijkt de sluiting niet meer dan logisch als we de cijfers bekijken. De zeeklassen in Sint-Idesbald zouden 440 euro per leerling kosten en volgens de stad boekte het home maar liefst 900.000 euro verlies. “900.000 euro vind ik wel erg veel”, meent Groffen. “Het home heeft een sterk pedagogisch programma en veel personeel. Dat kost natuurlijk geld. Het is ook hoe je het bekijkt. Kinderen maakten er vriendjes. Sommigen zagen voor de eerste keer de zee, ze kregen lekker eten en konden eens goed douchen. Niet alle kinderen krijgen dat thuis. Ze leerden over de Eerste Wereldoorlog en bezochten loopgraven. Als je deze sociale waarden niet meetelt, gaat het inderdaad om 900.000 euro. Maar het home staat voor zoveel meer dan geld alleen.”
Het grote verlies is te verklaren door een zware onderbezetting. Op de gemeenteraad van september kwam schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) met cijfers. Het domein beschikt over een capaciteit van 205 bedden maar slechts 120 daarvan worden gebruikt. “In 2012 bedroegen de personeelskosten in Sint-Idesbald zo’n 600.000 euro. De exploitatiekosten kwamen neer op 300.000 euro. En er werd ook nog ruim 170.000 euro geïnvesteerd. Er was 220.000 euro aan inkomsten. Opgeteld komen we dus aan ongeveer 900.000 euro verlies,” verduidelijkt Marinower in de Gazet van Antwerpen.
Wat nu?
Aan de sluiting van de openluchtverblijven zijn onlosmakelijk negatieve gevolgen verbonden. “Gelukkig hebben we heel wat reserves om een tijdelijke oplossing te vinden”, zegt Groffen. “We zijn erg constructief ingesteld. Er zijn meer vrijwilligers dan ooit, de vakantiedagen gaan omhoog, er zijn erg veel kindjes en er komen extra vakanties. We hebben ook een grote achterban van mensen die ons al jaren steunen en dat ook zullen blijven doen. Dat maakt de vzw bijzonder.”
© 2013 – StampMedia – Kristien Vorsters - foto: Liesbeth Knaeps
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 15/11/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 15/11/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 15/11/2013