Op donderdag 22 januari wordt de zesde editie van SOS Blok op gang getrokken. Dat initiatief van de Leuvense studentenkoepel LOKO wordt sinds 2012 georganiseerd om het leven van de studenten wat aangenamer te maken tijdens de examens. Voor deze editie keren de organisatoren terug naar de wieg van SOS Blok, Radio Scorpio. “Zelfs de rector doet mee!”

“De laatste loodjes wegen het zwaarst, daarom schiet LOKO (de Leuvense Overkoepelende Kring-Organisatie, nvdr.) samen met een team vrijwilligers studenten te hulp in de laatste week van de examenperiode”, vertelt Gerrit Willems, LOKO’s communicatiecoördinator. “We nemen onder de noemer ‘SOS Blok’ vooral praktische karweitjes over van de studenten, zoals afwassen of boodschappen doen. Die dingen zijn er vaak te veel aan na een hele dag blokken.”

Maar de vrijwilligers van SOS Blok zijn ook tot heel wat andere taken bereid. “De hele dag afwassen is ook maar saai, dus hoe gekker het verzoek, hoe liever”, aldus Willems. “We geven ook vaak massages, en tijdens een vorige editie is iemand zelfs eens gaan strippen. De studenten hebben niet alleen praktische hulp nodig, maar ook afleiding natuurlijk”, lacht hij.

Taart met de rector

Deze zesde editie brengt ook enkele nieuwigheden mee. “We gaan, naast het vervullen van individuele verzoekjes, ook meer actie voeren. Zo gaan we soep en vieruurtjes uitdelen, onder andere in leercentrum Agora en andere populaire studeerplekken. Dat kan dankzij de logistieke steun van de KU Leuven”, weet Gerrit.

“Daarnaast hebben we gemerkt dat studenten soms vooral nood hebben aan een luisterend oor tijdens de examens, omdat ze minder sociale contacten hebben dan doorheen het jaar. Ook daar willen we steun bieden. Op vrijdagnamiddag komt rector Rik Torfs zelfs mee in de Agora zitten om een praatje te slaan met de blokkende studenten, bij een stukje taart en een tas koffie”, aldus de enthousiaste organisator.

Terug naar de roots

SOS Blok ontstond in 2012 bij het programma ‘Oh Oh Studentiko’ op de Leuvense radiozender Scorpio. Sinds 2013 is het initiatief in handen van LOKO. Voor deze editie ging de studentenkoepel opnieuw de samenwerking aan met de radiozender, om het project feestelijk op gang te trekken. Op donderdag begint een marathonuitzending speciaal voor studenten, net zoals bij de eerste editie van 2012.

“Studenten kunnen momenteel stemmen op hun favoriete blokplaten, die we dan de hele dag gaan draaien”, vertelt Willems. “Maar we zenden ook live uit vanuit de Agora, dus we willen de studenten zelf betrekken bij de uitzending. Zo mogen ze hun frustraties uiten op de radio, of de groeten doen aan hun mama. Het is radio voor en door studenten.”

Meer zielen, meer vreugd

SOS Blok draait natuurlijk voor het grootste deel op vrijwilligers die hun vrije tijd opofferen om hun medestudenten uit de nood te helpen. “Vrijwilligers vinden is niet gemakkelijk, dus iedereen die tijd en zin heeft is zeker welkom”, laat Gerrit weten. “We krijgen veel hulp van studenten wiens examens al gedaan zijn, of mensen die enkel aan hun thesis moeten werken. Maar zelfs oud-studenten komen soms meehelpen.”

SOS Blok loopt van 22 tot 29 januari en is bereikbaar via Facebook, op 016/22 31 09 of op het hoofdkwartier van LOKO in de ’s Meiersstraat 5. Verzoekjes zijn welkom tussen 12u en 20u.

Wie zin heeft om mee te helpen, kan een mailtje sturen naar gerrit.willems [at] loko.be.

© 2015 - StampMedia - tekst: Maya Witters


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 19/01/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 19/01/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 19/01/2015