Gabriela Pol

Het jaar 2020 mag dan een uitzonderlijk jaar zijn, maar dat houdt het Vrijzinnig Punt in Hasselt niet tegen om hun steentje bij te dragen voor De Warmste Week. "We rekenden op gerief voor een 100-tal kinderen. Nu hebben we zeker genoeg voor 300 of 400 kinderen," volgens Agnes Vanstraelen, voorzitter van DOMO Hasselt.

De vrijwilligers van het Vrijzinnig Punt zijn momenteel volop bezig met het inzamelen van schoolspullen en speelgoed voor kinderen. Alles startte vanuit een actie die het Repair Café in Hasselt op poten zette. Zij besloten om met enkele vrijwilligers speelgoed in te zamelen om zo kansarme gezinnen een duwtje in de rug te geven tijdens de laatste weken van 2020.

Bruikbaar speelgoed

Veel mensen kampen op dit moment met sociale isolatie. Door de coronapandemie hebben veel gezinnen het dit jaar extra moeilijk. Problemen en frustraties die er voorheen niet waren, stapelen zich nu op. "Vanuit vrijzinnig humanisme proberen we aandacht te houden voor de rechten van de mens. Als je bij een bepaalde doelgroep opmerkt dat dat zwaar in het gedrang komt, dan moet je kijken in welke mate je mensen kunt gaan helpen," zegt Dethal Wendy.

Kansarme gezinnen zitten overal. Het valt misschien niet altijd op, maar armoede speelt vandaag nog een grote rol. De vrijwilligersacties zouden moeten helpen om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. "We rekenden op gerief voor een honderdtal kinderen. Nu hebben we zeker genoeg voor 300 of 400 kinderen", volgens Agnes Vanstraelen, voorzitter van DOMO Hasselt.

“Het vroeg allemaal om een organisatorische aanpak”, legt Sanghita Achten uit. “Aan de ingang van Het Vrijzinnig Punt staat een doos waar mensen speelgoed in kunnen leggen. En als ze het niet kunnen brengen, kom ik het met veel plezier zelf oppikken.” De verzamelde spullen worden grondig geselecteerd. De bedoeling van deze actie is om spullen in goede staat te kunnen schenken aan het goede doel. De vrijwilligers gaan na of de spullen nog wel écht bruikbaar zijn. Ze gaan dus niks doneren dat ‘afgeleefd’ is.

"Ik voel het niet, ik zie het niet en ik heb er geen last van."

Dichterbij dan gedacht

Een actie organiseren is niet altijd even gemakkelijk. Zeker nu stoten organisatoren vaak op praktische problemen. Soms is een actie niet haalbaar omdat er niet genoeg handen zijn om te helpen. ‘Heel veel mensen hebben zoiets van: ik voel het niet, ik zie het niet en ik heb er geen last van. Door deze pandemie stellen mensen vast dat het dichter bij hun staat dan ze dachten.’ De vrijwilligers benadrukken dat mensen tegenwoordig het gevoel moeten hebben dat ze aan het helpen zijn. Als je iets wil bereiken, moet je ook je best doen om de juiste mensen te plaatsen achter het juiste project.

Er zijn vandaag nog altijd ouders die hun kind met een te kleine of te dunne jas naar buiten sturen omdat ze zich geen andere kunnen veroorloven. Kansarme gezinnen lopen nu eenmaal niet te koop met hun situatie. "Net daarom is het belangrijk om ze te helpen met kleine acties zoals deze", klinkt het bij het Vrijzinnig Punt te Hasselt. "De Warmste Week heeft zich echt prachtig ontwikkeld. En wij gaan daarvoor ook bedankbriefjes sturen naar de vrijwilligers die geholpen hebben," zegt Agnes Vanstraelen.

De Warmste Week is een solidariteitsactie van de VRT. Tot 2019, werd er jaarlijks geld ingezameld voor verschillende goede doelen. Dit jaar gooide men het over een andere boeg. Op de website van De Warmste Week kan je je als individu inzetten. De bedoeling is om een groot verschil maken door te helpen met de kleinste acties.

Heb jij nog oud speelgoed of schoolmateriaal in huis? Breng het naar het Vrijzinnig Punt in Hasselt en draag zo je steentje bij!


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 17/12/2020. 

vorige volgende